E10: Goed voor het milieu, maar ook voor je motor?

Sinds oktober vorig jaar leveren vrijwel alle tankstations E10. Dit is benzine met maximaal 10 procent bio-ethanol toegevoegd, wat beter is voor het milieu omdat er voor bio-ethanol geen fossiele brandstoffen uit de grond worden gehaald. We zijn nu een paar maanden onderweg met E10-benzine en Radar vroeg om uw ervaring hiermee. Binnen een paar dagen ontvingen we ruim 400 reacties. Niet iedereen is tevreden met de toevoeging van bio-ethanol.

De mensen die tevreden zijn, merken geen verschil tijdens het rijden maar zeggen er wel bij dat het flink duurder is. Onder de mensen die klachten ondervinden, zijn de veelgehoorde klachten: een minder krachtige motor, vaker moeten tanken en een haperende motor als je optrekt vanuit een laag toerental.

Scooters

Vooral kleine motoren zoals die in scooters hebben problemen met de toevoeging van ethanol aan de benzine, blijkt uit alle reacties. Jack Walker handelt zijn hele leven al in scooters en hij heeft het nu een stuk drukker. Het probleem is dat ethanol plastic en rubberen onderdelen van de scooter aantast. Ook automotoren ondervinden soms problemen.

Vocht aantrekken

Paul Tap is docent autotechniek aan de Aventus Hogeschool. Hij vertelt dat één van de grootste nadelen van bio-ethanol is dat het vocht aantrekt. Als de auto niet regelmatig warmdraait dan blijft dat vocht in de motorolie zitten. 'Water smeert heel erg slecht en olie juist goed en de combinatie van die twee is niet wenselijk. Dan kun je het verschijnsel krijgen dat heet white sludge of mayonaise. En als je dan de een keer de olievuldop van je motor afhaalt als ie niet warm genoeg is geweest dan zou je aan de binnenkant een witte substantie kunnen zien zitten. En dat is de reactie van water en olie.'

CO2-reductie

Er zijn nogal wat problemen maar we doen het wel ergens voor. Bio-ethanol toegevoegd aan benzine, levert een behoorlijk CO2 reductie op. Martin Junginger is hoogleraar bio-economie aan de Universiteit van Utrecht legt uit: 'Bio-ethanol is gewoon alcohol wat we kennen uit bier en wijn. Het wordt gemaakt uit maïs of tarwe en dat kunnen we vergisten en dan krijg je bio-ethanol. Als je benzine met bio-ethanol gebruikt in plaats van benzine, dan bepaar je 7 procent aan CO2-uitstoot. Dat is niet genoeg, maar gezien de klimaatuitdaging is het een zinnige bijdrage die je levert.'

Tips:

  • Check of je auto geschikt is voor E10-benzine op www.e10check.nl
  • Rijd je motor regelmatig warm
  • Als je een oldtimer hebt of een auto waar je niet vaak mee rijdt, tank dan E5
  • Je kunt in de tank van je scooter een coatinglaag laten aanbrengen waardoor de ethanol de tank niet meer aantast

Meer over:

Ook interessant