toggle menu

Forensenbelasting plotseling verdrievoudigd

Je hebt al jaren een vakantiehuisje waarvoor je forensenbelasting betaalt. Die belasting stijgt elk jaar een klein beetje, maar dan krijg je opeens een brief dat de belasting op een andere manier berekend wordt en hij daarom vanaf nu drie keer zo hoog is.

Dit overkwam een luisteraar van Radar Radio, die een vakantiehuis in Ermelo heeft. De belasting wordt tegenwoordig bepaald op basis van de WOZ-waarde van het huis. Hierdoor ging de belasting omhoog van 235 naar 723 euro.

Compensatie voor diensten van gemeente

Forensenbelasting is bedacht om de gemeente van je tweede huis een soort compensatie te geven voor de diensten die je daar gebruikt, zoals afvalverwerking. In de gemeente waar je bent ingeschreven, zijn dat allerlei losse belastingen, maar vroeger betaalde je in de gemeente van je vakantiehuis nergens voor. Hoe hoog die forensenbelasting is, mogen gemeenten zelf bepalen.

Begroting rond krijgen

Volgens gemeentelijke belastingdeskundige Jan Langelaar mogen gemeenten de belasting gewoon verhogen als ze dat willen. Ook met een nieuwe manier van berekenen, zou je op een vergelijkbaar bedrag uit kunnen komen. Daar had de gemeente Ermelo naar zijn idee best transparanter in mogen zijn.

Wouter Vogelsang, wethouder financiën van de gemeente Ermelo, geeft Langelaar gelijk. Om de begroting van de gemeente rond te krijgen, zijn voor de inwoners van Ermelo een aantal belastingen flink verhoogd. Daar moeten ook eigenaren van vakantiewoningen aan geloven.

Boven de 2 ton

De meeste vakantiewoningen in Ermelo hebben een WOZ-waarde van minder dan 50.000 euro en daarvoor gaat de forensenbelasting nauwelijks omhoog. Bij huizen boven de 2 ton is verhoging groter, maar daar zijn er niet veel van in Ermelo. Een stuk of 20, schat Vogelsang. Ermelo had volgens hem wel wat duidelijker in de communicatie mogen zijn en beter kunnen vermelden waarom de belasting is aangepast.

Meer over:

Ook interessant