Gemeente Amsterdam schrijft onterechte parkeerboetes uit | Radar Checkt

Je krijgt opeens een parkeerboete van ruim 68 euro op je deurmat. Je zou geen parkeergeld betaald hebben in Amsterdam. Hoe kan dat? Je gaat nooit met je auto naar de binnenstad van Amsterdam. Je reist dan vanwege de torenhoge parkeertarieven met de trein. En het kenteken op de foto hoort ook niet bij jouw auto. De gemeente Amsterdam doet niets met jouw klacht en blijft aanmaningen sturen. Wat moet je dan?

Door van der Keur woont in Friesland en krijgt eind november een brief van de Gemeente Amsterdam dat ze op 27 november 2019 om 9.23 uur te weinig parkeerbelasting heeft betaald aan de Weesperzijde. Ze moet 68,70 euro betalen vóór 14 december 2019. Maar haar auto was die dag niet in Amsterdam. De foto die de gemeente als bewijs van de overtreding aanlevert, is van een andere Nissan met kenteken dat eindigt op een B. Maar Door heeft een Nissan met bijna hetzelfde kenteken, maar dat eindigt met een F. Ze pakt de telefoon en belt op naar de gemeente Amsterdam dat de overheid een foutje heeft gemaakt.

Aanmaning

De medewerker van de gemeente Amsterdam vertelt dat de computer soms de nummerborden niet goed kan lezen en dat dan de verkeerde persoon een bon krijgt. Ze gaat het regelen. Door vraagt nog om een bevestiging per mail, maar dat was volgens de ambtenaar niet nodig. Twee weken later krijgt Door een aanmaning. Ze moet snel betalen anders krijgt ze een verhoging. Ze pakt weer de telefoon. Door moet zelf de foto van het foute nummerbord doorsturen, want daar kan de gemeenteambtenaar niet bij. Ze stuurt ook nog een kopie van haar eigen kentekenbewijs op om te bewijzen dat het bekeurde kenteken niet van haar is en ze onschuldig is.

'Jullie maken fouten'

Begin februari belt de afdeling Belastingen van de gemeente Amsterdam Door op dat ze officieel bezwaar moet maken. Inmiddels is Door redelijk geïrriteerd. Ze zegt tegen de ambtenaar: 'Jullie maken fouten. Ik heb inmiddels al twee keer gebeld, maar die afdelingen communiceren niet met elkaar. Waarom moet ik dan allerlei handelingen verrichten, terwijl ik niets verkeerd heb gedaan?'

Slechte dienstverlening

Door zegt tegen Fons: 'Nee, ik ga niet betalen voor iets wat ik niet gedaan heb. Ik vind dit zo raar en frustrerend. Voor mijn gevoel is hier sprake van zeer slechte dienstverlening en sta je als burger machteloos. Ik kan mij voorstellen dat ik niet de enige ben die hier tegenaan loopt.' Ze schakelt de hulp in van Radar. Fons Hendriks weet wel raad met dit soort ambtelijke bureaucratie. Hij trekt aan de bel bij de gemeente Amsterdam. Er volgt een hilarisch telefoongesprek. De betreffende ambtenaar gaat het regelen en zegt tegen Fons: 'Ik ga mevrouw mijn persoonlijke naam doorgeven. Ze kan mij altijd bellen.' Fons krijgt helemaal warme gevoelens van dit bericht. Hierop grapt de gevatte ambtenaar: 'Ik had ook niet anders verwacht.'

Wat een keurige burger niet lukt, krijgt Fons met één telefoontje voor elkaar. De parkeerboete wordt uit het systeem gehaald. Door is dolblij. Ook de hulp van Fons nodig? Mail dan naar Radar.

Forumreacties (24)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 24-02-2020 15:24
  Je krijgt opeens van de gemeente Amsterdam een parkeerboete van ruim 68 euro op je deurmat, omdat je niet betaald zou hebben. Hoe kan dat? Je gaat nooit met je auto naar de binnenstad van Amsterdam. Vanwege de torenhoge parkeertarieven neem je altijd de trein. Het kenteken op de foto hoort ook niet bij jouw auto. De gemeente Amsterdam doet niets met jouw klacht en blijft aanmaningen sturen. Wat moet je dan?

  Bekijk het fragment hier
 • F
  • FransRos
  • 24-02-2020 15:44
  Gewoon laten sturen, ikmzou me niet druk maken om de bekeuring van een ander, eventueel stuur je het retour afzender...wel ff een foto maken
 • A
  • Arizonakid
  • 24-02-2020 17:25
  Helemaal niks. Als kenteken niet op je naam staat, mag de gemeente bewijzen dat het wel zo is. Dat kunnen ze niet, dus klaar.
Alle reacties (24)

Ook interessant