Hbo-doorstromers missen 5.200 euro aan basisbeurs

Hbo-doorstromers missen 5.200 euro aan basisbeurs

Hbo-studenten die doorstromen naar een universitaire master, missen jaren aan basisbeurs vergeleken met andere masterstudenten. In sommige gevallen gaat het om 5.200 euro. 

5.000 mensen buiten de boot
 

Als je een bachelor en daarna een master haalt op het hbo óf de universiteit, krijg je een basisbeurs voor de hele duur van je studie - zelfs al duurt de master meerdere jaren. Ook studenten die een hbo-master halen na hun universitaire bachelor, krijgen de basisbeurs. Maar als je de universiteit bezoekt na de hogeschool, val je buiten de boot.

In 2022 gebeurde dit rond de 5.000 mensen; in de jaren daarvoor rond de 8.000. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het ministerie van Onderwijs. In het studiejaar 2023/2024 lopen mensen die dit gebeurt 5.200 euro aan basisbeurs mis. 


Reactie minister Dijkgraaf

Waarom dit zo is, vindt verantwoordelijk minister Dijkgraaf van Onderwijs zelf ook maar lastig te verklaren. Dat vertelt hij op 18 september 2023 in Radar. "Ik vind het eerlijk gezegd niet goed uit te leggen. Het moet toch juist gestimuleerd worden om de masteropleiding te doen die bij jou hoort", stelt hij. Toch zegt Dijkgraaf dat hij het probleem zelf niet gaat oplossen: "Het is een heel goed punt, maar een volgende stap hierin is echt voor een volgend kabinet." 

De volledige reportage over deze groep studenten is op 18 septeber 2023 te zien in Radar. 

Ook interessant