toggle menu

Hoe kun je het beste je erfenis aanvaarden: zuiver of beneficiair?

Je schoonmoeder komt te overlijden. Jij wilt graag haar energiecontract opzeggen. Je belt naar Essent, en zij stellen jou de vraag hoe je de erfenis gaat aanvaarden.

Dit overkwam Marion Blom. Ze vraagt zich af of een energiemaatschappij deze vraag wel mag stellen. We vragen het Bernard Schols, hoogleraar Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wat is het verschil tussen je erfenis zuiver of beneficiair ontvangen?

Wanneer je een erfenis zuiver ontvangt, ontvang je het volledige nalatenschap van de overledene, maar moet je ook zelf opdraaien voor eventuele schulden. Bij een beneficiaire erfenis aanvaard je de nalatenschap, maar hoef je eventuele schulden niet uit eigen zak te betalen. De kosten hiervan zijn 124 euro.

Beneficiair aanvaarden is een betere keuze

Volgens Schols is het in vrijwel alle gevallen verstandiger om ervoor te kiezen om de nalatenschap beneficiair te ontvangen. Zo loop je minder risico dat je met schuldeisers te maken krijgt. Als er een executeur in het testament is beschreven, regelt deze overigens alles en kun je wel rustig je nalatenschap zuiver ontvangen.

Essent

Essent wil waarschijnlijk weten of mevrouw Blom verantwoordelijk is voor eventuele rekeningen van de overledene. Zo niet, dan moet Essent namelijk zelf voor die kosten opdraaien. Het is voor Essent niet verboden om te vragen hoe je het nalatenschap ontvangt, maar je bent niet verplicht om te antwoorden.

Meer over:

Ook interessant