toggle menu

Hoortoestellen

Moet je genoegen nemen met een bepaald hoortoestel, omdat alleen dát apparaat vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar? En wat als dit apparaat niet voldoende werkt?

De concurrentie onder audiciens is moordend, de tarieven van zorgverzekeraars blijven kelderen. Is de marktwerking niet doorgeschoten?

Vóór 2013 vergoedden zorgverzekeraars een vastgesteld bedrag voor hoortoestellen, en de rest moest je zelf betalen. Het gevolg: hoortoestellen die schreeuwend duur werden.

De macht bij verzekeraars

Tegenwoordig ligt de macht bij de verzekeraars. Dit zorgt voor een selectieve inkoop, kelderende tarieven bij verzekeraars en moordende concurrentie onder audiciens.

Bijkomend probleem is dat verzekeraars een contract sluiten met een van de grote, bekende ketens. Bijvoorbeeld: als je bij Menzis verzekerd bent, moet je naar Hans Anders, Schoonenberg* of Van Boxtel. Maar de vraag is of zij wel het juiste toestel voor jou hebben.

Vanuit de basisverzekering wordt 75% van je hoorapparaat vergoed. Slechthorenden moeten voor hun toestel een eigen bijdrage betalen van 25% bovenop het eigen risico, maar in de praktijk komt daar vaak ook nog eens een bedrag bovenop doordat je een duurder toestel nodig hebt dan hetgeen de verzekeraar je wil vergoeden.

Sinds 2013 zijn hoortoestellen namelijk ingedeeld in vijf categorieën, van simpel tot geavanceerd. Soms heb je een toestel nodig uit een hogere categorie, maar verzekeraars staan vaak niet toe dat je dit apparaat vergoed krijgt.

Tornen aan kwaliteit en / of keuzevrijheid

Hoormij maakt zich grote zorgen over de toekomst van de hoorzorg.

De stichting is bang dat de als de prijzen nog verder dalen, de audiciens niet én een goed hoortoestel én de aanpassing én ook nog eens vijf jaar goede hoorzorg kunnen leveren. Dat zou volgens de patiëntenorganisatie betekenen dat er moet worden getornd aan de kwaliteit en / of de keuzevrijheid, of dat de hoortoesteldrager zelf meer moet betalen voor goede kwaliteit, met name bij de complexe hoortoestellen.

Alleen als je een restitutie-basisverzekering hebt, dan kun je bij alle audiciens terecht voor je hoortoestel. Verdiep je goed in welke zorgverzekeraars welke afspraken gemaakt hebben met welke audiciens, als je denkt dat je volgend jaar een hoortoestel nodig hebt.

Meer informatie vind je op Hoorwijzer.nl.

*: Schoonenberg Hooroplossingen / Schoonenberg Direct (Let op! Dit zijn 14 aparte winkels, en niet dezelfde als Schoonenberg Hoorcomfort.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant