toggle menu

Is een boeking bij een boekingswebsite bindend?

Je boekt via Hotels.com een huisje bij Center Parcs in Zandvoort, want daar is volgend jaar de Formule 1. Is zo'n boeking bindend of kan de accommodatie nog annuleren?

Half mei werd bekend dat er in mei 2020 een Formule 1-race plaatsvindt in Zandvoort. Stefan boekte, voor het eerste weekend van mei, half maart al een huisje in Zandvoort via Hotels.com en moest daar 624 euro voor betalen. De eerste 30% zou direct worden afgeschreven. Na een maand vroeg Stefan aan Hotels.com waarom dit nog niet was gebeurd en of zijn boeking wel echt bevestigd was. In de mail die Stefan van de boekingswebsite kreeg, stond namelijk 'je boeking is bevestigd' en 'je boeking is gegarandeerd'.

Center Parcs lijkt af te willen van boeking

Hotels.com bevestigde de boeking ook telefonisch, maar verwees Stefan naar Center Parcs voor de vraag waarom de aanbetaling nog niet geïncasseerd was. Center Parcs noemde in de weken daarna een hele reeks bijzondere verhalen: de boeking zou niet bekend zijn, het park zou de hele maand dicht zijn wegens seizoenssluiting, er zou net dat weekend onderhoud zijn en het park zou verhuurd worden aan een derde partij. Stefan zou wel op een lijst kunnen komen voor een 'voorreservering'. Opmerkelijk, want hij had al geboekt.

Is zo'n overeenkomst bindend?

Ja, zegt advocaat Jan Hendrik Vogelsang van Kneppelhout & Korthals Advocaten. 'Aangezien er in de mail staat dat de boeking gegarandeerd is moet Hotels.com er alles aan doen om haar deel van de overeenkomst na te komen. Anders hadden ze de boeking niet moeten garanderen.' Een reden dat een accommodatie een boeking niet wil honoreren is, volgens Vogelsang, dat deze veel meer kan verdienen aan het huisje dan op het moment van boeken bekend was.

Alternatief is geen alternatief

Ondertussen meldt Hotels.com dat de boeking niet gehonoreerd kan worden en biedt een alternatief aan in Noordwijk, maar dan moet Stefan wel meteen betalen. Voor Stefan geen optie. Vogelsang noemt het geen alternatief: 'ten eerste zijn de voorwaarden van betaling niet gelijk en ten tweede gaat het nu om een hotelkamer in Noordwijk in plaats van een compleet huisje in Zandvoort'.

'We gaan de boeking honoreren'

Marthijn Tabak van Center Parcs zegt dat de boekingssystemen van Center Parcs en Hotels.com niet goed communiceren, waardoor de boeking van Stefan niet te vinden was. 'We gaan de boeking gewoon honoreren. Stefan is dat weekend welkom. Mochten we het hele park verhuren aan een derde partij, dan doen we dat zonder huisje van Stefan.' Als de Formule 1 een ander weekend is biedt Center Parcs aan de annuleringskosten van 30% te betalen.

Radar heeft Hotels.com ook nog gevraagd voor een reactie, maar heeft die niet meer gekregen.

Afbeelding via Center Parcs

Ook interessant