Is een dagboek van 25 euro een 'succesvol wapen tegen stress'?

Vertellis adverteert met Chapters. Dat is een dagboek en dat belooft een succesvol wapen tegen stress te zijn. Kan dat echt met zo'n dagboek van 25 euro?

Het Chapters-dagboek van Vertellis zit vol met 'psychologische feitjes en weetjes waardoor je bewust en onbewust persoonlijke groei kan doormaken', zegt de klantenservice. Vertellis vertelt dat je elke dag een cijfer kan geven, je mag aangeven waar je dankbaar voor bent en al die quotes, vragen en opdrachten zetten je aan tot nadenken en zelfreflectie. Zo wordt een dagboek van 25 euro een succesvol wapen tegen stress, aldus het bedrijf.

'Dagboek kan zinvol zijn'

Hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk van het Erasmus MC zegt dat het bijhouden van dagboeken over het algemeen zinvol kan zijn. 'Je krijgt dan beter overzicht wat stress oplevert en wat je reacties zijn. Je kan dan tussen die twee een relatie leggen.'

Wat is stress?

Stress is het gevoel dat je hebt als de omgeving iets van je vraagt waarvoor je in actie moet komen. Dat heeft meestal te maken met iets dat druk of spanning veroorzaakt. 'Het is belangrijk om er achter te komen hoe stressgevoelig je zelf bent. Handel ernaar als je stressgevoelig bent. Ga genoeg naar buiten, beweeg genoeg, ga om met echte vrienden en wees sociaal', aldus Hoogendijk.

Van erg langdurige stress kan je volgens Hoogendijk depressief worden, maar er kunnen ook klachten als slecht slapen en vermoeidheid ontstaan. Je kan beter geen kalmerings- of slaapmiddelen slikken om stress tegen te gaan. 'Het is niet de goede manier om met stress om te gaan, het kan verslavend werken.' Volgens Hoogendijk zou een dagboek kunnen passen in een goede manier om met stress om te gaan.

Meer over:

Ook interessant