toggle menu

Kentekenbewijs aanvragen bij 'mijnkentekenbewijs.nl', is dat betrouwbaar? | Radar checkt

Je bent je kentekenbewijs kwijt dus je wilt online een nieuwe regelen. Je komt na een snelle zoekopdracht uit bij mijnkentekenbewijs.nl. Het ziet er betrouwbaar uit, dus je doet je bestelling. Maar het kentekenbewijs komt niet binnen. De RDW krijgt honderd telefoontjes per dag van mensen die zich opgelicht voelen. Allemaal mensen die dachten een document bij de RDW te hebben aangevraagd, maar in werkelijkheid bij een internetbedrijf, een soort tussenpersoon, hebben gekocht. Ze hebben vaak meer betaald dan de kosten die je maakt bij de RDW zelf. Erik Jan Doekes heeft een kentekenbewijs aangevraagd voor 93 euro bij mijnkentekenbewijs.nl en kreeg na aanschaf argwaan. Telefonisch is het bedrijf niet te bereiken. Na twee weken is er nog steeds geen enkel contact met het bedrijf. Wie zit er achter dit bedrijf? Fons gaat op onderzoek uit.

De RDW kent het probleem. Het zijn bemiddelingswebsites die veel hogere bedragen vragen voor producten, terwijl je die producten ook direct bij de RDW kunt aanvragen. Voor een kentekenbewijs betaal je 31,50 euro bij RDW, bij een bemiddelingsbureau 93 euro. RDW krijgt per dag honderd soortgelijke klachten binnen. In het geval van Erik Jan Doekes krijgt hij, naast de hoge kosten, het document zelf ook niet. De RDW wil consumenten waarschuwen voor zulke websites en benadrukt dat je het beste direct naar de RDW-website kunt gaan.

Tips van Landelijk Meldpunt Internet Oplichting 

Fons gaat langs bij Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt internetoplichting (LMIO) bij de politie en vraagt waar je als consument op moet letten om te voorkomen dat je bij dit soort websites terechtkomt. Gijs van der Linden: 'Ga voordat je geld overmaakt op de site eerst kijken op de site van de politie. Als er klachten binnen zijn gekomen over een bedrijf, kan het zijn dat ze hierin opgenomen zijn. Je krijgt dan te zien of er meldingen zijn gedaan over dit bedrijf.' 

Natuurlijk gaat Fons ook even kijken of er meldingen zijn over mijnkentekenbewijs.nl. En inderdaad. 

Zo vraag je op de juiste manier een ketekenbewijs aan

Advies: Doe aangifte 

Daarnaast adviseert Gijs ook iedereen om aangifte te doen als je met een dergelijke website in aanraking bent gekomen. 'Dan kunnen wij iets doen om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers komen. Bij drie meldingen kan de politie vragen aan de bank om het rekeningnummer te blokkeren. Dan kunnen we de betaalstroom doorbreken. Vaak zit degene die achter de website zit, in het buitenland. Maar dan kunnen we in ieder geval iets doen', aldus Gijs. 

Let op de betalingswijze 

Nog een tip van Gijs: 'Let goed op hoe je het product moet betalen. Er moeten rode vlaggen afgaan als je wordt gevraagd pas in de bevestigingsmail te betalen via een link. Zorg ervoor dat je altijd direct betaalt op dezelfde website. Malafide webwinkels maken vaak gebruik van betaalverzoek in een later gestuurde mail. Vergelijkbaar met een Tikkie. Doe dit niet'.  

Ben ik wel echt opgelicht? 

De politie kan pas met je melding aan de slag als er ook echt sprake is van oplichting. Gijs heeft ook vaak te maken met mensen die zich opgelicht voelen, maar niet echt opgelicht zijn. Ze hebben het product dan wel gekregen, maar voor een veel hogere prijs. Dan is er sprake van gevoelsmatige oplichting. Voor dit soort gevallen kun je een melding maken bij Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Saskia Bierling van de ACM: 'De ACM bekijkt deze sites kritisch: ze moeten volledig transparant zijn over wie ze zijn en wat ze bieden voor het geld dat ze rekenen. Als ze dat niet zijn, kan de ACM bijvoorbeeld een last onder dwangsom of een boete opleggen. Ons advies aan consumenten: je kunt het beste rechtstreeks bij de betreffende overheidsdienst een aanvraag kan doen.' 

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant