toggle menu

Kerstdiner? Kijk naar de producten die je nog in huis hebt!

Voor veel mensen is het kerstdiner hét moment bij uitstek om lekker te koken of uit eten te gaan. Het kan ook heel makkelijk en eens heel anders. Samen met topkok Pierre Wind vertellen we waar je op kan letten als je een kerstdiner gaat maken met de producten die je al in thuis hebt.

Pierre Wind is de Kok des Vaderlands en pionier op het gebied van smaak. Afgelopen week introduceerde hij de groentekoffie. In zijn restaurant Trammmhuys kan je koffie van sinaasappel-gember, bloemkool, broccoli en spruitjes proberen. Iets voor de kerstdagen? Je weet in ieder geval dat je iets speciaals op tafel hebt staan.

Ga vlak voor sluitingstijd naar de supermarkt

'Hou het simpel en gezond. Maak bijvoorbeeld een kleine Pierre Windter-Barbecue met theelichtjes. Rijg rauwe groente aan cocktailprikkertjes en gebruik twee patatvorkjes om een soort spit te maken. Daar kun je dan je prikkertje aan ophangen.' Mocht je in je eigen keukenkastje, koelkast of diepvries niet genoeg meer hebben liggen voor het kerstdiner, ga dan eens vlak voor sluitingstijd naar de supermarkt. 'Dan is het goedkoper.' Wind zegt dat veel mensen het moeilijk vinden om creatief te zijn. 'Je kunt tegenwoordig zo veel vinden op internet. Of vraag aan de groenteboer of slager wat je voor een x-aantal euro kan krijgen? Je zal verbaasd zijn wat je dan krijgt.'

Elfstedenstamppot

Mensen maken veel dingen zelf, zo blijkt uit de reacties die Radar kreeg via WhatsApp en e-mail. Zo zegt Betty dat het heel betaalbaar en lekker is om zelf zalmsalade te maken met een blikje zalm, mayonaise, augurk en een eitje. Peter tipt om het vocht dat je normaal afgiet, te gebruiken voor soep of saus. 'Maak eens gebakken rijst met alle producten die je hebt: kokos, ananas in blik, gefruite ui en knoflook, kerrie, bonen en tonijn.' Jetty maakt een bijzonder gerecht met Kerstmis. Haar Elfstedenstamppot heeft aardappelen, stoofperen, appels en rookspek. 'Dat zijn betaalbare ingrediënten en het is erg lekker.'

Nienke Brouwer stuurde foto's naar Radar door van haar keukenkastje en koelkast. Daarin heeft ze rode saus, slagroom en twee rookworsten. Wind zou daar een voorgerecht van maken door de rookworsten te snijden en op elkaar te stapelen zodat je een trapeze krijgt, met een beetje olie en azijn erdoorheen (dat hebben de meeste mensen wel thuis staan). Over de tenminste-houdbaar-tot-datum zegt Wind dat veel mensen spullen weggooien die die datum bereiken, maar je kan alles nog veel langer bewaren.

De Kok des Vaderlands tipt dat het allemaal om presentatie draait. 'Schenk bouillon vanuit een theepot en giet het zo in een diep bord.' Wil je eenvoudig terrine maken? Meng dan tofu en ei en pureer het. Wil je een vierkant gekookt ei? Dan kan je een vormpje kopen van bijna acht euro, maar je kan ook zelf een malletje maken van karton, plakband en elastiek. Hangop serveren als toetje? Koop een klein schommeltje met een klein emmertje en serveer het daarin.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant