Mag hypotheekverstrekker vragen naar gegevens van je kind?

Wat mag een hypotheekverstrekker allemaal aan je vragen als je een hypotheek wil aanvragen of omzetten? Mag er worden gevraagd naar de naam en geboortedatum van je kind? Of een salarisstrook of jaarrekening? 

Adriaan Hellemans mailde Radar dat hij naar zijn mening wel erg veel persoonlijke informatie moest aanleveren voor een gesprek met ING waarin hij zijn bestaande hypotheek wil omzetten. Een greep uit het verzoek van de ING: de meest recente WOZ-beschikking van de woning, loonstrook, pensioenoverzicht, legitimatiebewijs, overzicht eigen vermogen, afschrift en contract van (studie)leningen, een overzicht van zijn lopende verzekeringen.

ING heeft gegevens kind nodig

Er volgt een tweede mail van de ING waarin staat dat de bank ook wil weten hoe het kind van Adriaan heet en wanneer deze geboren is. Adriaan neemt contact op met de ING en vraagt wat de relatie daarvan is tot het omzetten van de hypotheek. ING reageert dat 'het een breed advies zal zijn'.

Daarnaast staat in de mail niet hoe ING de persoonsgegevens van Adriaan verwerkt. Als hij daar naar vraagt reageert ING dat Adriaan er op moet vertrouwen dat de bank zijn informatie vernietigt na het advies.

Reactie ING

Een woordvoerder van ING reageert dat het geen standaardbeleid is van de bank om te vragen naar de kinderen van iemand die een hypotheek wil. Op de vraag van Adriaan wat de bank doet met de persoonsgegevens reageert ING dat de gegevens na twaalf maanden worden vernietigd als het adviesgesprek niet leidt tot een hypotheekaanvraag. 'Als het leidt tot een hypotheek dan bewaren we de gegevens gedurende de looptijd van de hypotheek plus de daaropvolgende zeven jaar in verband met de verplichte bewaartermijn vanuit fiscale wetgeving. De fiscus heeft namelijk tot zeven jaar na beëindiging van de hypotheek het recht om gegevens op te vragen.'

Banken hanteren eigen beleid

De Nederlandse Vereniging van Banken zegt in een reactie dat banken de persoonlijke situatie van consumenten in kaart brengen om zo verantwoord krediet te verlenen. ING onderstreept dit. Nicoline Tijssen van de bankenvereniging: 'Iedere bank voert een eigen beleid. Om gegevens op te vragen moet, in het kader van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming red.) een grondslag zijn, bijvoorbeeld een wettelijke grondslag of een andere zoals een overeenkomst of hypotheek'. Tijssen zegt dat de bank duidelijk moet maken welke informatie het nodig heeft om de kredietwaardigheid van de consument te beoordelen. De bankenvereniging zegt dat consumenten altijd kunnen vragen waarom een hypotheekverstrekker iets wil weten.

Meer over:

Ook interessant