Mag je tweedehands spullen binnen 14 dagen retourneren?

Je ziet op Marktplaats een advertentie van een bedrijf dat stoelen verkoopt. Je bestelt een stoel, hij wordt geleverd en dan mankeert er iets aan. Als je wil retourneren zegt het bedrijf: dat mag niet. Terecht?

Emmy bestelde een sta-op-stoel die volgens de advertentie 'absoluut nieuw' was. De stoel bleek niet volledig nieuw te zijn, maar tweedehands. Nadat de stoel geleverd is merkt Emmy dat de stoel kraakt. Ze wil de stoel retourneren en spreekt de verkoper aan binnen de wettelijke bedenktijd van veertien dagen. De verkoper zegt tegen Emmy dat de herroepingstermijn niet geldt voor tweedehands producten.

Is dat zo?

Die vraag leggen we voor aan advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten. Hij zegt dat de wettelijke bedenktijd van veertien dagen wel degelijk van toepassing is. 'Net als bij nieuwe spullen is de bedenktijd van toepassing als je aan de deur koopt, of op straat, via internet, per telefoon of bij een postorderbedrijf, maar niet als je koopt in een winkel, een vaste beursstand of op de markt.'

Als je van de verkoper niet mag retourneren, dan kan je volgens Janssens het best een aangetekende brief sturen. Kom je er niet uit? Kijk dan of de verkoper is aangesloten bij een geschillencommissie. Je kan ook een juridische procedure starten.

Geen bedenktermijn bij particuliere aankoop

Let op, want de bedenktermijn geldt alleen bij aankopen bij een professionele handelaar. Wie dus op Marktplaats iets koopt bij een particulier heeft niet het recht om binnen veertien dagen te retourneren.

De verkoper laat in een reactie weten uit te zoeken wat de medewerker bij levering heeft gezegd. 'Normaal wordt er eerst getest, daarna gaat men over op koop. Wij handelen service goed af, want het gaat om een kwetsbare groep.'

Afbeelding via Prominent.nl

Ook interessant