toggle menu

Melatonine geen kinderspel

Bijna alle ouders met jonge kinderen hebben ermee te maken: het slapeloze kind dat maar niet in slaap kan vallen. Daar lijkt een oplossing voor te zijn in de vorm van een melatoninepil. Je kunt het zonder recept verkrijgen bij de drogist en de apotheek. Maar hoe veilig is het?

Dr. Irene Miedema, neuroloog en somnoloog bij het slaapcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei vindt het geen goed idee als ouders hun kinderen zelf melatonine toedienen. Wanneer je melatonine op de verkeerde manier gebruikt, kan het een averechts effect hebben. 

'Test je kind op een biologische klokstoornis'

Melatonine is een hormoon dat ons slaapritme regelt. ’s Avonds maakt ons lichaam het aan en wordt het signaal afgegeven dat het tijd is om te gaan slapen. Kinderen maken regelmatig een fase door waarin ze slecht slapen of slecht in slaap kunnen komen. Volgens Irene Miedema is het belangrijk dat ouders hun kind laten testen op een biologische klokstoornis: 'In de praktijk zie je dat ouders vaak hun kind maar een pilletje geven omdat ze van een ander gehoord hebben dat het werkt. Maar het werkt alleen bij kinderen die een biologische klokstoornis hebben en dat zijn er niet zo veel.' Slechts bij 2 tot 3% van de kinderen komt deze stoornis voor en bij verkeerd gebruik verstoor je zelf het slaapritme van je kind. 

'Haal melatonine uit de vrije verkoop'

Ruud Coolen van Brakel, directeur bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, vindt dat melatonine voor kinderen zelfs uit de vrije verkoop moet worden gehaald. 'Het middel is niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen en het is onvoldoende getest bij kinderen.'

Verschillende adviezen

Er zijn veel middelen verkrijgbaar voor kinderen maar de dosering is onduidelijk. Bij een rondgang van Radar bij meerdere drogisterijen blijkt dat we verschillende adviezen krijgen variërend van ‘niet geven aan kinderen’, ‘ga naar de huisarts’ tot ‘1 milligram is prima voor een kind’. 

Neuroloog Irene Miedema is van mening dat melatonine voor kinderen alleen op recept verkrijgbaar zou moeten zijn en dat het onder begeleiding van een arts gebruikt moet worden.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant