Netverlies

Stroom wordt opgewekt en getransporteerd door een netwerk van draden, transformators en electriciteitskabels. Stroom over grote afstanden is het makkelijkst te transporteren als het voltage hoog is. Het wordt opgewekt op 10 of 20 Kilovolt (kV). Een Kilovolt is 1000 volt. 

Daarna wordt het meestal getransformeerd naar 150 kV of 380 kV. Vervolgens komt het via een aantal transformaties terecht in uw huiskamer als de bekende 220 Volt. Bij elke stap van ophogen of afdalen in voltage, dus bij elke transformatie,  wordt 1,5 procent aan energie verloren. Ook bij het transport over de draden en kabels, wordt er een klein percentage verloren. Als er 100 eenheden worden opgewekt en verstuurd richting consument, komt uiteindelijk gemiddeld 88 procent aan. Gaandeweg wordt dus 10 tot 12% verloren. Dat noemen we netverlies. 

De totale netverliezen in 2009 bedroegen 350 miljoen euro. Deze kosten worden doorgerekend naar de eindgebruiker, zoals consumenten en bedrijven. De consument gebruikt 20% van alle stroom en zorgt derhalve voor 20% van de netverliezen. De consument wordt echter, zo blijkt uit berekeningen, voor ruim 80% van de kosten aangeslagen. Radar zoekt het uit.

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant