Oneindige stroom aan vragen over geboekte vakanties

In de studio zijn Frank Oostdam van de ANVR en Joyce Donat van de Consumentenbond. Zij beantwoorden vragen over geannuleerde vakanties van reizigers in verschillende situaties. Booking.com beantwoordt in een interview vragen over hun slecht bereikbare klantenservice en verschaft duidelijkheid over de rechten van consumenten die geboekt hebben via Booking.com en hun vakanties annuleren vanwege Corona.

Alle reisorganisaties die aangesloten zijn bij de ANVR, geven in plaats van geld terug een voucher aan reizigers waarvan de vakanties geannuleerd zijn. Deze voucher is ook gedekt door het SGR mocht de touroperator failliet gaan voor de nieuwe reis heeft plaats kunnen vinden.

Vragen in de studio

Mensen hebben veel vragen over deze vouchers. De volgende vragen komen in elk geval aan bod:

 • Mag ik het bedrag van de voucher aan meerdere vakanties besteden?
 • Wanneer kan ik toch mijn geld terug krijgen als ik dat liever wil?
 • Als je vakantie voor meerdere personen was, zoals bij een vriendengroep, kan je de voucher dan opgesplitst krijgen op meerdere namen?
 • Wordt de voucher overdraagbaar?  
 • Er zijn ook mensen die te maken hebben met vouchers die niet gedekt zijn door SGR, zoals bijvoorbeeld van een luchtvaartmaatschappij. Als je nou op leeftijd bent, en je wil het ticket op naam van iemand anders laten zetten. Mag dat dan?

Bereikbaarheid Booking.com

Er zijn vele klachten online te vinden over de bereikbaarheid van Booking.com. Pepijn Rijvers, Head of Accomodations bij Booking.com legt uit wat mensen kunnen verwachten als ze annuleren door Corona en volgens het reguliere beleid annuleringskosten moeten maken.

Hij legt uit dat hotels bij non-refundable boekingen en annuleringskosten in contact zullen treden met de gast, om ze ofwel een voucher, nieuwe data of een volledige refund aan te bieden als het door overheidsregels niet mogelijk is het hotel te bezoeken.

Als het niet lukt om dit met het hotel te regelen, zal Booking.com helpen, maar het is momenteel lastig om met ze in contact te komen, omdat hun klantenservice overbelast is.

In je online reserveringsomgeving van Booking.com kun je zien of jij nu al een boeking hebt in een land waar overheidsrestricties voor gelden, in dat geval kom je dus in aanmerking voor een tegoed of een refund.

Het kan ook zijn dat regeringen wereldwijd tot het laatste moment wachten om overheidsrestricties te verlengen. Mogelijk val je hierdoor nog niet onder het refundbeleid, maar in de nabije toekomst wel. Soms moet je dus even geduld hebben voor je duidelijkheid krijgt.

Volledig interview met Booking.com

Het interview dat tijdens de uitzending is getoond, is vanwege tijdsbeperkingen bijgeknipt. Het volledige interview is hier terug te lezen en kijken:

Vragen over geboekte vakanties - reactie Booking.com

Forumreacties (13)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 13-04-2020 15:54
  Bij non-refundable boekingen en annuleringskosten zullen hotels contact opnemen met de gast. Als het door overheidsregels niet mogelijk is om het hotel te bezoeken, biedt het hotel ofwel een voucher, nieuwe data of een volledige terugbetaling aan. Als het niet lukt om dit met het hotel te regelen, zal Booking.com helpen. Heb jij een oplossing gekregen van het hotel?

  Bekijk het fragment hier
 • Y
  • Yvonne BD
  • 13-04-2020 21:58
  Ik had met mijn dochter een reis geboekt naar Edinburgh via booking.com van 26 april t/m 1 mei 2020.
  Deze kan niet doorgaan ivm corona.
  Nou kreeg ik ineens een mail dat mijn boeking is gewijzigd naar 4 t/m 9 januari 2021 en dat ik deze zou hebben bevestigd. Hier weet ik echter niks van. Het lijkt mij erop dat ze op deze manier willen omzeilen een voucher of geld terug te moeten geven. Ik heb nog gekeken of ik de boeking om kon zetten naar een andere datum, maar alle data in schoolvakanties zijn volgens de website al volgeboekt. En omdat ik zelf in het onderwijs werk is er voor mij geen andere mogelijkheid om op vakantie te gaan. Ik heb de mail met de boekingswijziging beantwoordt dat ik deze wijziging niet heb gedaan. Zijn er misschien nog tips hoe verder te handelen?
 • J
  • Jablan
  • 14-04-2020 06:05
  Booking hanteert sinds eind vorige week weer de gewone annuleringsvoorwaarden, met extra waarschuwingen wanneer het een niet-storneerbaar aanbod betreft.
Alle reacties (13)

Ook interessant