Plassen bij La Place kost geld na de maaltijd maar ervoor niet

Wie bij La Place wil plassen na het eten, moet betalen en krijgt het geld niet terug. Plassen vóór het eten is echter gratis. Waarom hanteert La Place zo'n apart beleid?

Nic Brussee kwam met zijn vrouw langs de La Place in Nederweert, langs de snelweg. Hij betaalde 23 euro voor twee koppen soep, een broodje, een biertje en een wijntje. Na de maaltijd wil hij met z'n vrouw even plassen, maar dat blijkt 70 eurocent per persoon te kosten.

Geen geld terug

Ze betalen ieder 70 eurocent en krijgen een bonnetje. Als ze dat bonnetje willen inleveren bij de kassa geeft de medewerker geen geld terug. 'U krijgt geen geld terug. Zo zijn de regels', krijgen Nic en zijn vrouw te horen. Ze hadden eerst naar het toilet moeten gaan en daarna moeten eten, dan kon het bonnetje met de maaltijden worden verrekend. Nic is er niet blij mee en moppert nog wat tegen de medewerker dat er geen borden staan waar dat duidelijk op vermeld staat.

Waarom krijg je je geld niet terug?

Jeffrey Jansen van La Place legt uit dat er locaties zijn langs de snelweg waar veel bussen stoppen met mensen die gebruik willen maken van het toilet. 'La Place vindt het belangrijk dat mensen terecht kunnen op schone en hygiënische toiletten. Daarom is er een systeem bedacht met vouchers die mensen kunnen inleveren bij een volgend bezoek.' De reden dat La Place geen geld teruggeeft na de maaltijd is dat zij niet kunnen zien wie er nou een gast is geweest of niet. Gek, want Brussee had gewoon een bon. 'Als je gast bent kan je de voucher inleveren en krijg je korting.' La Place zegt binnen enkele weken de poortjes anders in te stellen zodat gasten altijd gratis naar het toilet kunnen.

Mag een restaurant geld rekenen voor het toilet?

Dat mag, zegt Olav Wagenaar van juridisch dienstverlener DAS. 'In de horeca staat gastvrijheid hoog in het vaandel. In de meeste restaurants is het toiletbezoek dan ook gratis. Met name wegrestaurants wijken van deze regel af, omdat veel toiletgangers in het restaurant niets besteden, maar alleen maar even langs komen om wat achter te laten.' Wagenaar vervolgt dat de kosten worden gebruikt om de hygiëne te garanderen. 'Daar is wel wat voor te zeggen. Mensen die niet willen betalen voor het toilet mogen worden geweigerd.'

Meer over:

Ook interessant