toggle menu

Radar checkt: Autostoelverwarmer van Action vliegt in de fik

Je koopt een stoelverwarmer voor in de auto, zodat je er onderweg ook warmpjes bij zit. Maar als je lekker een stukje aan het rijden bent, ruik je opeens een enorme brandlucht. De autostoelverwarmer staat in de fik.

Rijschoolhoudster Linda Wilting uit Nijmegen kocht voor 12,50 euro een autostoelverwarmer bij de Action om in de wintermaanden tijdens de rijlessen geen kou te hoeven lijden. Maar echt op haar gemak zit ze niet, ondanks dat haar leerling gewoon netjes rijdt. Dan blijkt: het is de stoelverwarmer die onder begint de schroeien en in brand vliegt. Linda rilt; niet van de kou, maar van de schrik. 'In het begin had ik het nog niet door, maar toen ik een brandlucht rook schrok ik. Dan merk je opeens dat er iets onder je stoel aan het smeulen is, terwijl ik daar met een panty en een synthetisch jurkje op zit. Heel gevaarlijk.' Linda zet de auto langs de weg en haalt de stoelverwarmer er meteen uit. Ze kan maar tot één conclusie komen: kortsluiting.

Gevaar op de weg

Het is dat Linda getraind is om op de juiste manier te handelen als zich een onverwachte situatie voordoet, maar ze is wel bezorgd over de gevaren die de verwarmer kan veroorzaken. ‘Stel dit gebeurt bij een oude vrouw of iemand die daar niet zo op reageert als ik en die trapt op de snelweg vol op de rem... Ik wil niet weten wat er dan kan gebeuren.’

Brandplek in bekleding

In de verwarmer zit een flinke schroeiplek en ook de autostoel is er niet ongeschonden vanaf gekomen. Die heeft een brandplek in de bekleding. De totale schade is 800 euro. Een hoop geld voor iets waar Linda zelf niets aan kan doen.

Action in actie

Linda belt meteen met de Action om het bedrijf voor de gevaren van deze autostoelverwarmer te waarschuwen. Action vindt het fijn dat Linda met dit verhaal naar hen toe komt en vraagt nog vriendelijk hoe het nu met haar gaat. Linda meldt de schade via de mail en krijgt reactie terug met de vraag of ze duidelijke foto’s van de schade wil opsturen en het aankoopbewijs. Dit doet Linda netjes, maar van de foto’s die ze opgestuurd heeft wordt de Action niet warm of koud.

Dan komt Action in actie en start een onderzoek naar de oorzaak van de brand. Linda stuurt de autostoelverwarmer op en wacht hun bevindingen af. Linda is overtuigd dat het gaat om een technisch probleem: spontane kortsluiting. Action komt met een heel andere conclusie. ‘In het meegestuurde pakket is er een gebruikte sigaret gevonden. Om deze reden kan Action geen verantwoording nemen in de opgelopen schade.’

Nooit gerookt

Op de meegestuurde foto’s is een platgedrukte peuk te zien, liggend op een willekeurige plek op de verwarmer. Dat een sigaret de oorzaak van de brand is kan niet waar zijn. Linda rookt namelijk niet! 'Ik dacht eerst dat ze een grapje maakte. Dat kan toch niet waar zijn, ik heb namelijk nog nooit gerookt. En stel dat ik zou roken, dan doe ik dat toch niet in de auto? Terwijl ik aan het werk ben?’ Linda zegt dat de peuk al tijdens het productieproces in de verwarming is gekomen. Linda's leerling bevestigt het verhaal.

Dossier gesloten

Toch is dit verhaal onvoldoende voor actie van Action. ‘Ze willen me gewoon niet meer te woord staan, om uit te leggen hoe ze tot deze conclusie zijn gekomen.’ Maar Linda laat het er niet bij zitten en schakelt de hulp van Radar in. Verslaggever Fons Hendriks rijdt met gierende banden naar Nijmegen om Linda uit de brand te helpen.

Excuses

Als Fons belt met de Action, wordt het de winkel iets te heet onder de voeten. Ze vinden het erg vervelend wat er is gebeurd met de autostoelverwarmer van Linda. ‘Ik kan me goed voorstellen dat Linda zich rot geschrokken is’, zegt Yvette Moll, persvoorlichter van Action Nederland. Ook geeft ze toe dat het onderzoek naar de oorzaak niet goed is uitgevoerd door een medewerker van Action. Linda krijgt van de Action 800 euro schadevergoeding en ontvangt een bos bloemen als excuses voor de verkeerde manier van bejegenen door de medewerker van de klantenservice.

Onderzoek

Yvette Moll laat weten dat er aanvullend onderzoek naar de oorzaak van de kortsluiting in de autostoelverwarmer is gedaan. Hoogstwaarschijnlijk heeft een externe factor tot de schade geleid. Aanstaande woensdag 27 februari wordt er een afspraak ingepland om met kwaliteitsexperts van Action en Linda samen te achterhalen wat de oorzaak is geweest. Ook komen ze naar Linda toe om te kijken naar de beschadigingen aan de stoel in haar auto. De persvoorlichter van Action laat weten dat er op dit moment geen aanleiding is om consumenten ongerust te maken over het gebruik van deze autostoelverwarmer.

Heb je ook de hulp van Fons Hendriks nodig? Stuur je verhaal dan naar ons op

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant