toggle menu

Restaurantketen Spaghetteria neemt alleen mannen aan | Radar checkt

Er waren geruchten, maar nergens stond het zwart op wit; het hippe Italiaanse restaurant Spaghetteria, dat vestigingen heeft in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam, zou enkel mannen in de bediening hebben werken. Radar zocht het uit en het blijkt te kloppen. Volgens College voor de Rechten van de mens gaat het om directe discriminatie als vrouwen geweerd worden bij het sollicitatieproces.

Radar solliciteerde als man en als vrouw bij het Italiaanse restaurant. Alle vrouwen kregen een afwijzing, de mannen ontvingen juist een positief bericht op hun sollicitatie. Ook het personeel bevestigde dat er alleen mannen in de bediening werken voor de restaurantketen. Naar eigen zeggen omdat de obers vrienden van de eigenaren zijn en ze graag een vrouwelijke doelgroep willen aantrekken met over het algemeen knap mannelijk personeel.

Mannelijke modellen

Het marketingconcept om enkel mannen in dienst te hebben is niet nieuw. Het retailbedrijf Abercrombie & Fitch kreeg wereldwijde aandacht door alleen mannelijke modellen in de winkel te laten werken. In 2015 stopte het kledingmerk met het concept, omdat het publiek aangaf dat ze het kwetsend en seksistisch vonden.

Na de ophef rond Abercrombie & Fitch, zou je denken dat bedrijven zich niet willen branden aan alleen mannelijk personeel. Niets is minder waar. Sappenbar Joe and the Juice heeft castings gehouden in New York en Londen waar alleen mannen zich voor kunnen aanmelden om te mogen werken in de bediening. In Nederland heeft Joe and the Juice filialen geopend in Amsterdam, Schiphol, en Den Haag.

Directe discriminatie

Adriana van Dooijeweert is de voorzitter van College voor de Rechten van de mens en is niet te spreken over het personeelsbeleid van Spaghetteria. 'We hebben het over directe discriminatie als vrouwen uitgesloten worden tijdens het sollicitatieproces. Ook al is het een marketingconcept, mensen weren vanwege hun geslacht mag niet in Nederland.'

Poll: meerderheid is tegen

500 pollrespondenten hebben met 73 procent kenbaar gemaakt dat ze het concept van een bedrijf dat alleen knappe mannen aanneemt, niet door de beugel vinden kunnen. De meerderheid daarvan geeft aan dat ze het discriminerend vinden. Toch zijn er ook mensen die het juist een goed idee vinden.

Lees meer commentaar in de polluitslag

Restaurant aanspreken

Van Dooijweert: 'Als een vrouw een klacht bij ons indient, omdat ze niet is aangenomen vanwege haar geslacht, dan zullen wij het restaurant daarop aanspreken. En ik denk niet dat een bedrijf bekend wil staan als een discriminerende partij.'

Organisch ontstaan

De Spaghetteria-eigenaren Bert Jimmink en Oskar Heijdelberg wilden niet voor de camera verschijnen, maar laten schriftelijk weten dat enkel mannen in de bediening organisch op de werkvloer is ontstaan. Zo zitten zij er ook over na te denken een vestiging te openen met alleen vrouwen in de bediening. 'Als ons personeelsbeleid tot iets onwenselijks zou kunnen zijn ontstaan, dan zullen wij intern in overleg gaan.'

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant