toggle menu

Schadelijk wierook

Even je woonkamer gezellig maken met een lekkere geurkaars of een wierookstokje. Nu de dagen weer korter worden en de nachten langer zijn dit veelgebruikt middelen om een lekkere winterse sfeer te creëren. Vooral wierook wordt verkocht als 'zuiverend' of 'heilzaam', maar dat is dan vooral in spirituele zin, want in de praktijk stoten de stokjes behoorlijk wat schadelijke stoffen uit.

De Belgische consumentenbond liet vorig jaar een selectie van wijd verkrijgbare huisparfums testen en constateerde daarbij dat vrijwel alle producten in meer of mindere mate de luchtwegen kunnen irriteren. Maar het is vooral wierook dat de in de woorden van Testaankoop.be 'hallucinante hoeveelheden' schadelijke stoffen uitstoot.

Schadelijk als 8 sigaretten

Uit de labtest blijkt dat bij sommige stokjes waardes schadelijke stoffen zijn gemeten die in de buurt komen van 8 sigaretten. Het gaat dan met name om benzeen en fijnstof. Hoe schadelijk dit is hangt af van inhoud en beluchting van de ruimte waarin de wierook wordt gebruikt.

Er zijn nog geen duidelijke internationale richtwaardes voor deze producten vastgesteld, maar volgens onderzoeker Olivier Noiset is duidelijk dat de geteste wierook de voorgestelde normen van bijvoorbeeld de Wereld Gezondheidsorganisatie ruimschoots overschrijden. Standaardtesten moeten in de toekomst duidelijk maken welke producten eventueel van de markt zouden moeten verdwijnen.

Kankerverwekkende stoffen

Volgens Noiset is hoge uitstoot van kankerverwekkende stoffen het gevolg van de trage verbranding. Daarbij komen dergelijke stoffen vrij. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld met het roken van een sigaret, waarbij ook hoge concentraties benzeen en fijnstof vrijkomen die schade kunnen veroorzaken aan de luchtwegen.

Volgens de Nederlandse toxicoloog Martin van de Berg zijn de resultaten van het Belgische onderzoek in lijn met data uit eerdere onderzoeken, onder andere in Singapore. Hij pleit voor een evaluatie van in de markt verkrijgbare producten en duidelijke instructies voor het veilig gebruik van wierookstokjes. In wat voor soort ruimtes kunnen de stokjes gebruikt worden en in welke niet bijvoorbeeld, maar ook welke stokjes zijn onveilig gemaakt en welke niet.

'Natuurlijke ingrediënten' geven geen garantie

Sommige fabrikanten onderscheiden zich van het reguliere aanbod door te benadrukken dat hun stokjes van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt. Die zouden veel veiliger zijn dan reguliere wierook. Zo wijst het Nederlandse merk Moeder's Gouden Geuren erop dat veel wierook motorolie bevat, wat een oorzaak kan zijn voor de hoge concentraties benzeen. Zij zetten daarnaast vraagtekens bij de bruikbaarheid van het Belgische onderzoek, dat volgens hen grove rekenfouten bevat.

Volgens onderzoeker Noiset zouden fabrikanten voorzichtig moeten zijn met dit soort claims. 'Natuurlijk' betekent volgens hem niet per se veilig. Ook in de natuur komen stoffen voor die, blootgesteld aan trage verbranding, kunnen degraderen tot zeer giftige en kankerverwekkende stoffen.

Verbod op wierook?

Volgens Testaankoop.be zijn de resultaten in ieder geval voldoende aanleiding om een volledig verbod op de verkoop van wierook te eisen. Samen met enkele andere Europese consumentenorganisaties hebben zij de Europese Commissie hierom gevraagd, maar van nieuwe regels is voorlopig nog geen sprake. Wel ontwikkelen enkele gespecialiseerde laboratoriums een gestandaardiseerde test die schadelijke producten in de toekomst uit het aanbod moet kunnen filteren.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant