Scootmobielen

Mensen met hetzelfde model scootmobiel kunnen elkaars slot openen. Scootmobielen hebben namelijk geen unieke vergrendeling. Fabrikanten stellen dat het slot nooit als diefstalpreventie is bedoeld. Bovendien is het volgens de makers goedkoper omdat tweedehands scootmobielen opnieuw in gebruik worden genomen.

Niet bedoeld als vergrendeling

De meeste scootmobielen komen uit Wmo-voorzieningen. De overheid leent de scootmobielen uit, en als het vervoermiddel wordt teruggebracht kan deze door een ander opnieuw in gebruik worden genomen.

Het 'slot' is niet bedoeld om de scootmobiel te vergrendelen, maar als onderbreking van het stroomcircuit. 'Het kan daarom niet gezien worden als slot ter beveiliging tegen diefstal', zegt Wijnand van Os, directeur van Van Os Medical en producent van scootmobielen.

Snel vervangend exemplaar

De gebruiker is het meest gebaat bij een universeel slot, stelt Roelf van Run, directeur van de branchevereniging van medische hulpmiddelen Firevaned. 'De gebruiker is vaak op leeftijd en een beetje vergeetachtig. De leverancier kan snel een vervangende sleutel leveren bij verlies, vaak zonder bijkomende kosten.'

Daarnaast laat de praktijk zien dat er geen probleem is, vertelt hij. 'Het is alleen aan de orde als de scootmobiel wordt gesteld. Dan kun je het best een muurverankering aanschaffen', aldus Van Run.

Eigen verantwoordelijkheid

Liane den Haan, directeur van de ouderenbond ANBO, is het daar niet mee eens. 'Deze mensen kunnen zich moeilijk bewegen. Voor hen is het lastig om een hangslot te bevestigen.'

Bovendien: 'Je ziet ook dat de markt op dit moment verandert, omdat mensen tweedehands of via een pgb een scootmobiel aankopen. De scootmobiel wordt hun eigen verantwoordelijkheid en dan heb je wel een heel groot probleem als die gestolen wordt.'

Als fabrikanten een universeel slot willen, dan liever met een pincode in plaats van een sleutel, meent De Haan. 'Lukt dat niet, dan lijkt het mij het best om unieke sleutels te maken.'

Firevaned zal de komende weken overleggen met fabrikanten en leveranciers over dit onderwerp.

Forumreacties (10)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 29-02-2016 10:26
  Mensen met hetzelfde model scootmobiel kunnen elkaars slot openen. Scootmobielen hebben namelijk geen unieke vergrendeling.

  Fabrikanten stellen dat het slot nooit als diefstalpreventie is bedoeld. Bovendien is het volgens de makers goedkoper, omdat tweedehands scootmobielen opnieuw in gebruik worden genomen.

  Zijn gebruikers ervan op de hoogte dat het vervoermiddel eenvoudig te ontgrendelen is?

  Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/29-02-2016/scootmobielen/

  Maandag 29 februari in Radar, 20:30 uur, NPO 1
 • N
  • Not logged in
  • 29-02-2016 11:30
 • J
  • Julie4444
  • 29-02-2016 12:01
  Worden scootmobielen dan zo vaak gestolen ?

  ...Door mensen die toevallig dezelfde hebben thuis?

  xD
Alle reacties (10)

Ook interessant