toggle menu

Teenspreider om teenafwijking te corrigeren: werkt dat?

Heb je last van pijnlijke tenen, wintertenen, wintervoeten, blaren, likdoorns of over elkaar vallende en langs elkaar wrijvende tenen? Voor achttien euro koop je een teenspreider, maar werkt hij?

Valgomed belooft dat je met hun kussentje weer rechtstaande tenen krijgt. Zo'n kussentje kost achttien euro en Valgomed zegt door het product te gebruiken dat de teen gecorrigeerd wordt. Miljoenen mensen zouden de teenspreider gebruiken. Door het 'zachte schuim van de teenspreider worden schokken opgevangen en gevoelige plekken beschermd'. Je schuift de tenenspreider over je grote teen waardoor het schuim tussen de grote teen en de teen ernaast zit. Je moet de tenenspreider elke dag zeven tot negen uur dragen gedurende drie weken.

Teenspreider werkt niet

De website van Valgomed laat bizarre resultaten zien, maar volgens podotherapeut Riekje van de Poel werkt de Valgomed Teenspreider niet. 'Veel patiënten van mij hebben dit soort spreidertjes al eens gekocht. Zo'n siliconen kussentje is in de verste verte niet sterk genoeg om een teen van stand te laten veranderen. Het helpt ook niet tegen de pijn.'

Van de Poel legt uit dat bij scheefgroei (en dus scheefstand van de grote teen) de teen naar binnen gaat staan. 'Aan de zijkant ontstaat dan een grote knokkel. Daar kan je veel last van hebben. Je schoenen passen niet goed.' Van der Poel zegt dat de afwijking aangeboren kan zijn, maar ook kan komen door te lang te smalle schoenen of te hoge hakken te dragen.

De podotherapeut zegt dat speciale steunzolen die op maat zijn gemaakt wel werken. 'Daarmee kan je door je lichaamsgewicht op je voet, de scheefstand van de grote teen wel wat corrigeren.'

Afbeelding via Podobrace/Valgomed

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant