Tips voor een succesvolle presentatie of speech

Een goede toespraak houden op het huwelijk van je dochter of een presentatie geven op je werk is voor veel mensen een nachtmerrie. Radar geeft tips waar je op moet letten.

Uit alle onderzoeken die gedaan zijn naar de grootste angsten van mensen, blijkt spreken in het openbaar op nummer één te staan. Ter vergelijking: spinnen staan op drie, doodgaan op vijf. Rutger Mollee is presentatiecoach van Speak to Inspire. Hij leert mensen te speechen. Hij werkt al jaren als dagvoorzitter op congressen en ziet nog steeds sprekers die met hun rug naar het publiek Powerpointdia's staan voor te lezen. 'Dat kan anders.'

Vaak en lang oefenen

Barack Obama oefende 70 uur lang zijn speech voor de State of the Union. Ook voor beroemde sprekers geldt: je moet een speech ALTIJD voorbereiden en heel erg vaak oefenen. Oefen het verhaal, maar ook je lichaamshouding en gebruik van je handen. Als er grappen in de speech zitten moet je die eerst testen op mensen die je kent. Een grap kan gemakkelijk verkeerd vallen. Uiteindelijk moet je je praatje drie keer foutloos hebben kunnen doen voordat je klaar bent. Moet je bij een begrafenis spreken, deel je speech van te voren met de andere sprekers en familie, dat voorkomt dubbelingen en ongewenste gevoelige onderwerpen.

Drie-stappen-plan

De inhoud van een goede, informele speech is op te delen in drie stappen. Begin met een anekdote, een verhaal dat in geuren en kleuren kan worden verteld (over iemand). Het verhaal moet gelijk beginnen, begin dus niet met een samenvatting! Daarna vertel je wat die anekdote ons leert (over iemand of iets). Dat kan een karaktereigenschap zijn. In stap drie vertel je wat dat ons of die persoon in de toekomst kan brengen, wat die persoon, wij of de wereld eraan zal of zullen hebben.

Je moet je verhaal doorspekken met details: beschrijf kleuren, geur, wat voor kleren draag je, in welke straat ben je, op welke fiets, hoe warm het is. Het wordt dan een verhaal van wat je zelf hebt meegemaakt. Het is dan voor de speech makkelijker te onthouden.

Je moet de speech zó kunnen vertellen zonder papier. Als je dat echt niet kan zijn een paar kaartjes met alleen steekwoorden wel handig. Voorlezen? Dan ben je het contact met je publiek kwijt.

Kijk je publiek aan terwijl je je toespraak houdt. Ga niet achter een spreekgestoelte staan. Ook je handen heb je nodig om je uit te drukken, dus houd niets in je handen en vouw ze niet over elkaar.

Als je Powerpointdia's gebruikt, gebruik ze dan alleen als beeld, als ondersteunend decor. Zet er geen tekst op. Het publiek gaat óf luisteren óf lezen.

Meer over:

Ook interessant