Tv-uitzending 25-02-2019

Wil je verduurzamen? Dan is de warmtepomp het toverwoord in 2019. Maar niet iedereen is tevreden over het apparaat. Hoe zit dat? En: een overlijdensrisicoverzekering, maar bij overlijden toch een restschuld?

Warmtepomp: huis niet warm, toch hoge energierekening?

Als je wil verduurzamen, moet je aan de warmtepomp. Als je de berichtgeving mag geloven is niet iedereen die een warmtepomp aanschaft tevreden met het apparaat. Uit een enquête van Radar ingevuld door 26.157 consumenten blijkt dat 1 op de vijf mensen hun huis niet warm genoeg krijgt na het installeren van de warmtepomp. 

En hoewel kostenbesparing de belangrijkste reden is om te kiezen voor een warmtepomp, geeft 17% aan dat de rekening juist hoger is uitgevallen. Wanneer werkt een warmtepomp wel of niet? En hoe kan de rekening hoger uitvallen?

Terugkijken: Radar Extra 'Van gas los'

Schuld door overlijden

Een echtpaar sluit een ABN AMRO-spaarhypotheek af, die het stel aan het eind helemaal aflost. Daarnaast sluiten ze voor de zekerheid twee keer een ORV af. Mocht één van beiden vóór de einddatum komen te overlijden, dan blijft de achterblijver niet met een enorme schuld zitten. Tenminste: dat denken ze.

Er zit echter een addertje onder het gras. Bij overlijden keert de ORV ongeveer de helft van hun hypotheek uit. Het deel dat ze al die jaren zélf sparen in hun spaarhypotheek gaat vervolgens direct naar ABN AMRO.

Hierdoor blijf je ongewild alsnog zitten met een enorme restschuld. En dit stel is niet de enige klant die te maken heeft met dit product. Radar legt de constructie uit. En wat gaat ABN AMRO doen voor haar klanten?

 

Fragmenten