Verhuizen wegens Wmo: 'Een prachtige gemeente om te wonen, zolang je maar niet ziek wordt!'

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen die hulp nodig hebben langer zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. Vanaf 1 januari 2015 moeten gemeenten deze wet uitvoeren. Dit houdt in dat zij bekijken welke zorg of aanpassingen jij nodig hebt, waarna ze de zorg ook betalen. Deze decentralisatie zorgt ervoor dat je niet in elke gemeente recht hebt op dezelfde voorzieningen. Er zijn zelfs mensen die verhuizen omdat ze in een andere gemeente bepaalde zorg wél vergoed krijgen. Dit noemen ze ook wel de Wmo-migranten.

In de uitzending praten Rietje Schinkel en de familie Groot over hun ervaringen met de Wmo. Ze krijgen niet de zorg die ze wensen en dat zorgt voor veel onrust. Rietje Schinkel heeft aanpassingen in huis zelf moeten betalen en is nu door haar spaargeld heen. De familie Groot ligt met hun gemeente in de clinch en ze hebben een advocaat ingeschakeld om de benodigde zorg vergoed te krijgen. Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA komt naar de studio om het onderwerp te bespreken.

Al twee maanden in een vies huis

Radar besteedde vorig jaar aandacht aan de situatie van Lia. Ze krijgt al járen huishoudelijke hulp via de gemeente, omdat ze ziek is. Nu zit ze echter al twee maanden in een vies huis, omdat de gemeente haar verlenging niet heeft behandeld. Het lukt haar maar niet om door te dringen tot de gemeente of Carins, de instelling die voor de gemeente de zogenaamde Wmo uitvoert. Je kunt de uitzending hier terugkijken

Forumreacties (26)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 19-04-2021 14:46
  De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moet ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig in hun huis kunnen blijven wonen bij ziekte. Maar niet in elke gemeente gelden dezelfde regels, wat ervoor zorgt dat sommige hulpbehoevenden in urgente situaties naar een andere gemeente verhuizen om de noodzakelijke zorg of hulp wel vergoed te krijgen.

  Heb jij ervaring met de Wmo?

  Kijk hier het item van Radar terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/verhuizen-wegens-wmo-een-prachtige-gemeente-om-te-wonen-zolang-je-maar-niet-ziek-wordt/
 • L
  • Lady1234
  • 19-04-2021 15:40
  Zo uitgekookt is dat niet, maar mijns inziens onhaalbaar.
 • M
  • Morganlefay
  • 19-04-2021 16:59
  Moet weer terug naar de Overheid. De ene Gemeente is de ander niet. Of anders allemaal dezelfde regels.
Alle reacties (26)

Ook interessant