toggle menu

Verslavende slaapmiddelen

Slaappillen kunnen je helpen als slapen om wat voor reden dan ook niet lukt. De medicijnen lijken onschuldig, maar zijn dat niet. De benzodiazepines, oftewel de ‘pammetjes’ zijn even verslavend als heroïne. 

Af en toe een slaapmiddel nemen, kan geen kwaad. Wanneer je ze elke dag neemt, ontstaat er echter al snel een gevoel van afhankelijkheid. Je psyche stelt zich er op in dat je niet in slaap kan vallen zonder het pilletje. Voordat je het weet kan je niet meer zonder. En dat terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is dat de benzodiazepines langer dan 2 weken werken.

Uitwerking op psychische gezondheid

Het veelvuldig gebruik van slaapmiddelen heeft een enorme uitwerking op je psychische gezondheid. Je bent jezelf niet meer, voelt je suf of angstig of je kunt je niet meer concentreren. Als je wil stoppen, staat er een heel scala aan ontwenningsverschijnselen voor je klaar: niet meer kunnen slapen, angstige gevoelens, tintelingen in je lichaam en depressies. Veel mensen proberen te stoppen op eigen kracht. Hoe kan het dat er nauwelijks controle is op het gebruik van deze verslavende pilletjes?

In het verleden zijn er een aantal maatregelen genomen om het gebruik van slaapmedicatie terug te dringen. Sinds 2009 is de vergoeding voor benzodiazepines stop gezet en betaalt de gebruiker zelf de rekening. Ook hebben huisartsen destijds langdurig gebruikers een stopbrief gestuurd. Daarmee is het gebruik wel wat teruggedrongen, maar lang niet genoeg.

Weinig controle

Slaapmiddelen worden nog steeds relatief makkelijk voorgeschreven en er wordt te weinig controle gehouden op de gebruikers door huisartsen en apothekers. Uit onze testpanel enquête blijkt dat bij 70% van de 16.000 gebruikers de arts of apotheker tussendoor geen contact met de gebruikers heeft opgenomen en bij 80% is nooit voorgesteld om ermee te stoppen. Maar liefst 62% gebruikt de slaapmiddelen al langer dan 2 jaar, terwijl het niet bewezen is dat slaapmiddelen langer dan 2 weken werken.

Vooral de oudere groep gebruikers is kwetsbaar. Door het gebruik van slaappillen gaat de alertheid achteruit. Hierdoor wordt de motorische vaardigheid minder en is er een grotere kans is dat ze vallen en botten breken.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant