Wat mag je verwachten van een servicepakket bij een tv-aankoop?

Je koopt een televisie en laat die bezorgen. Bij de aankoop betaal je vijf tientjes voor een speciaal servicepakket, maar niet alle afspraken uit het pakken worden nagekomen. Waar heb je dan recht op?

Ruby Groenewoud bestelt voor haar moeder van 88 een nieuwe televisie bij een elektronicawinkel. Ze vertelt dat ze de aankoop heeft gedaan in een winkel om zo de extra service af te spreken.

Wat zit er in het servicepakket?

Het servicepakket kost 49,50 euro. Daarvoor wordt de televisie bezorgd, uitgepakt, geplaatst en aangesloten op een tv-signaal en netwerk. Ook worden de tv-zenders ingesteld, is er een korte uitleg, wordt het oude apparaat en verpakkingsmateriaal afgevoerd en gaan oude kleine elektrische apparaten mee retour.

Geen installatie zenders en geen uitleg

Ruby vertelt dat de televisie wel bezorgd en aangesloten is, maar dat de monteur de zenders niet heeft geïnstalleerd en ook niet heeft uitgelegd hoe de nieuwe televisie werkt. 'De afstandsbediening werd op tafel gelegd, er werd verwezen naar de rode knop en alles zou zich vanzelf wijzen.' De hulp van de 88-jarige mevrouw Groenewoud bood uiteindelijk aan om de zenders te installeren, 'omdat de monteur dit niet deed', zegt Ruby.

Ruby meldt zich bij de winkel, maar krijgt nul op het rekest. 'De vijftig euro zouden voorrijkosten zijn.'

Winkel is het er niet mee eens

De elektronicawinkel heeft een andere kijk op de zaak. 'Onze monteur heeft de tv binnen het afgesproken tijdblok bezorgd, geplaatst en geïnstalleerd, de zenders ingesteld en een uitleg gegeven van de werking van de tv. Ook heeft hij uitgelegd dat sommige kanalen op een ander nummer kunnen staan, maar dat dit helaas niet door ons gewijzigd kan worden vanwege de digitale zenders. Als extra tip heeft hij aangegeven dat op 607 Brava tv te vinden is. Het betreft hier klassieke muziek, iets wat door veel mensen op leeftijd op prijs wordt gesteld. De hulp in huis gaf aan dit nog wel een keer uit te leggen, waarna onze monteur vertrokken is naar de volgende klant.'

Oplossing

Het hoofdkantoor van de keten betreurt de situatie en voegt daar aan toe dat 'volgens de winkel alle afspraken zijn nagekomen en de winkel heeft dan ook te goeder trouw gehandeld'. 'Omdat wij het negatieve gevoel niet kunnen wegnemen, hebben wij, bij wijze van uitzondering, besloten om eenmalig het bedrag van 49,95 euro terug te betalen. Wij hopen hiermee een positieve afsluiting te hebben gevonden voor mevrouw Groenewoud en haar moeder.' Ruby geeft aan dat het haar niet om de vijftig euro te doen is, aangezien er ook afspraken wel nagekomen zijn, maar ze wenst betere service als ze een servicepakket koopt.

Waar heb je recht op?

Advocaat Els Doornhein van de Vos & Partners zegt dat er sprake is van een wanprestatie als niet alle verplichtingen worden nagekomen. 'Zo'n winkel presenteert zich juist als servicegerichte winkel bovendien en deze handelwijze is daarmee in strijd. De winkel moet doen wat er beloofd wordt in het servicepakket. Ik raad in dit soort gevallen aan eerst naar de winkel te gaan. Dien vervolgens een klacht in. Als klanten er niet uitkomen kan er ook een klacht worden ingediend bij Thuiswinkel.org.'

Meer over:

Ook interessant