toggle menu

Ziekte van Lyme

Naar schatting worden in Nederland ruim een miljoen Nederlanders gebeten door een teek. Een op de vier teken is besmet met de borellia bacterie. Deze bacterie is de oorzaak van de ziekte van Lyme. De ziekte rukt daardoor op in Nederland.

De testen om Lyme vast te stellen, zijn niet geheel betrouwbaar. Er zijn ongeveer twintig verschillende commerciële test-kits beschikbaar. Er worden geen eisen gesteld aan deze test. Dit houdt in dat de fabrikanten hun eigen testen kunnen maken en ontwikkelen. Als gevolg dat een patiënt in Groningen en andere uitslag kan hebben als in Amsterdam.

Als de ziekte tijdig herkend wordt kan de patient behandeld worden met antibiotica. In de CBO-richtlijnen, dit zijn richtlijnen waar medici zich aan moeten houden, staat dat met twee tot vier weken antibiotica de borrelia bacterie kan vernietigen. Maar dat is niet altijd het geval.

De gevolgen kunnen dramatisch zijn. Bij veel patiënten duurt het jaren voordat de ziekte van Lyme is vastgesteld. Omdat veel artsen de symptomen niet herkennen en zich vastklampen aan de testen, die niet betrouwbaar zijn.

De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten heeft een burgerinitiatief opgesteld en heeft 71.500 handtekeningen verzameld. De commissie verzoekschrift en burgerinitiatief heeft het burgerinitiatief inmiddels goed gekeurd. Het gaat nu naar het ministerie van Volksgezondheid. Mochten ook zij het burgerinitiatief goedkeuren, dan moet de tweede kamer er verplicht iets mee gaan doen.  

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant