toggle menu

Zo maak je voordelig geld over naar het buitenland

Je maakt wat geld naar een rekening in het buitenland over, maar de ontvangende bank brengt hier zoveel geld voor in rekening, dat er niets van overblijft. Mag dit en hoe voorkom je dat dit gebeurt?

We spreken met Radjoe, die 15 euro wilde overmaken naar de Filipijnen. Zijn bank rekende daar 9 euro voor, waarvoor hij betaald heeft. De ontvangende bank bleek echter ook geld voor de transactie in rekening te brengen, waardoor er uiteindelijk niets meer aankwam bij de bedoelde persoon.

Niet ongebruikelijk

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland vertelt dat het niet ongebruikelijk is dat een bank een tarief rekent voor het ontvangen van geld uit het buitenland. Bij het verzenden worden de kosten over het algemeen wel van tevoren aangegeven, maar de kosten die de ontvangende bank rekent, zijn bij de verzender meestal niet bekend. Aan al deze kosten is helaas weinig te doen.

Geld overmaken binnen de EU

Volgens Beugel is het in Nederland altijd gratis om binnen de EU een bedrag in euro’s over te maken. Vanuit andere landen in de EU kunnen hier wel kosten voor in rekening gebracht worden. Over het algemeen is het goedkoper om geld over te maken naar gangbare stabiele valuta, zoals dollars of Zwitserse franken, dan naar minder gangbare valuta, zoals dus Filipijnse peso’s.

Geld overmaken buiten de EU

Als je een klein bedrag van minder dan 100 euro naar het verre buitenland wilt overmaken, moet je letten op welke betaaldienstverlener je gebruikt. Voor veel valuta en landen zijn er dienstverleners die daarin gespecialiseerd zijn en van tevoren alle kosten opgeven, zowel voor de betaler als de ontvanger.

Informeer jezelf zoveel mogelijk voordat je geld naar het buitenland overmaakt. Vraag hiervoor rond bij de ontvanger of mensen in het land van ontvangst en lees op het internet of ook andere mensen hun ervaringen hebben gedeeld.

Voucher of contant

Soms kun je een e-voucher kopen die je door kunt e-mailen. Deze voucher kan dan voordelig worden omgezet in een andere valuta.

Uiteindelijk is het volgens Beugel over het algemeen niet verstandig om kleine bedragen over te boeken. Probeer dan liever het geld contant mee te geven aan iemand die je vertrouwt en toch die kant op gaat.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant