10 procent minder korting op polis van Conservatrix-klanten

24112021 conservatrix.png

De 71.000 polishouders van de failliete levensverzekeraar Conservatrix krijgen een korting van 20 procent. Direct na het faillissement hielden de curatoren nog rekening met een mogelijke korting van 40 procent.

Radar besteedde afgelopen februari aandacht aan deze grote groep gedupeerden. Door het faillissement van Conservatrix zouden de polishouders in eerste instantie 40 procent worden gekort op hun polis. Dat werd later door de curatoren bijgesteld naar 30 procent. En nu geldt vanaf 1 december het tussentijdse kortingspercentage van 20 procent.

Meevaller van 55 miljoen

Dit betekent dat gedupeerden meer overhouden. Dit is te danken aan een financiële meevaller van 55 miljoen euro. Dit komt volgens de curatoren door positieve ontwikkelingen in de verzekeringsportefeuille, de ene helft van het bedrag komt door goede beleggingen en de andere helft is van boekhoudkundige aard. Volgens Dirk Jongmans, voorzitter van de Stichting Polishouders Conservatrix, zijn de garanties op polissen opgezegd, waardoor er minder buffers hoeven worden aangehouden. Volgens hem is het 'een sigaar uit eigen doos'.

'Nog steeds veel te karig'

Polishouders wiens polis vóór 1 december is uitgekeerd tegen 70 procent van de waarde krijgen nog een aanvullende uitkering van 10 procent. De polishouders worden per brief geïnformeerd en hoeven verder zelf geen actie te ondernemen. 'Stichting Polishouders Conservatrix is blij met de verhoging, maar de verhoging is nog steeds veel te karig en het gevolg van een stevige extra korting die eerder bij andere polishouders werd doorgevoerd.'

Onderzoek naar faillissement

De curatoren zijn nog steeds op zoek naar een koper voor de verzekeringsportefeuille, maar een liefhebber is lastig te vinden. Afgelopen mei is de Evaluatiecommissie Conservatrix ingesteld, die onderzoekt de rol van De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën voorafgaand aan het faillissement. De verwachting is dat vóór het eind van het jaar de bevindingen naar de Tweede Kamer worden gestuurd.