220 meldingen over failliete rijschool Zoetermeer

lesauto-rdr-29-06-2019-780.jpg

Bij de politie zijn tot nu toe 220 meldingen binnengekomen van mensen die zeggen gedupeerd te zijn door de autorijschool in Zoetermeer die abrupt sloot wegens faillissement, waardoor veel commotie ontstond. De politie raadt deze mensen aan om rechtshulp te zoeken.

Hoeveel mensen gedupeerd zijn, is onduidelijk. Hart van Nederland meldde eerder dat 4000 leerlingen en negentig rijinstructeurs zijn getroffen.

Onderzoek naar strafbaar handelen

De politie is samen met het Openbaar Ministerie aan het onderzoeken of er sprake is van strafbaar handelen door de eigenaar van de rijschool. Die zegt te zijn bedreigd en te zijn ondergedoken. De politie heeft contact met hem en zegt dat hij zijn medewerking verleent aan het onderzoek.

Als het onderzoek aanleiding geeft om met meer gedupeerden in contact te komen, dan zal de politie een speciaal e-mailadres openen. Mocht blijken dat de man strafbare feiten heeft gepleegd, dan wordt eveneens een speciaal e-mailadres geopend.

Update zaterdag, 12:08 uur: Rijschoolhouder schaamt zich

'Het is verschrikkelijk voor de mensen die hun geld kwijt zijn. En voor de rijinstructeurs die altijd keihard voor ons gewerkt hebben, hart voor de zaak hadden', zegt Aalbregt tegen de regionale omroep. 'We schamen ons kapot. Dat we niet waar hebben kunnen maken wat we al die tijd wel waar konden maken.'

Update zondag, 12:57 uur: Oproep politie en demontratie gepland

De politie roept mensen op te stoppen met het bedreigen van de failliete rijschoolhouder uit Zoetermeer. Op Twitter wijst de politie erop dat social media op bedreigingen worden gemonitord. Hou het hoofd koel, vraagt de politie. 'Doe geen bedreigingen of laster. Het lost de situatie niet op, maakt jou verdachte en kost politie onderzoekscapaciteit. Stop ermee.'

Rij-instructeurs en mensen die zich gedupeerd voelen door de rijschoolhouder gaan maandag in Den Haag demonstreren. Ze hopen op politieke steun voor hun zaak. De gemeente Den Haag bevestigt dat er formeel een kennisgeving van de demonstratie is binnengekomen. Een woordvoerder van de demonstratie, rij-instructeur Fayzan Khan, hoopt op 250 mensen.

'We willen bereiken dat er een vangnet komt voor kleine rijscholen en gedupeerde leerlingen' aldus een van de gedupeerden. 'Ook moeten er strengere eisen komen om überhaupt een rijschool te beginnen, en een keurmerk, dat niet iedere idioot een rijschool kan beginnen.'

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, zei eerder bij Hart van Nederland erg mee te leven met de gedupeerden. Ze zei dat ze niets voor de leerlingen kan doen en dat de overheid met de rijschoolbranche in overleg is 'om dit soort cowboys eruit te krijgen'.

Update zondag, 13:35 uur: reactie Bovag

Ook de Bovag wijst erop dat niet iedereen die rijles kan geven, ook een rijschool kan runnen. De branchevereniging pleit voor een toets op ondernemersvaardigheden. 'Onbekwame ondernemers laten in deze branche een spoor van vernieling achter. Niet alleen voor consumenten, maar ook voor de markt', aldus een woordvoerder van de club.

Bovag heeft een schadefonds voor gedupeerden, maar daar zijn slechts 400 van de circa 7500 rijscholen in Nederland bij aangesloten. Veel 'eenpitters' in de branche vinden dat ze zich een lidmaatschap niet kunnen veroorloven, zegt de woordvoerder.

Aalbregt is wel aangesloten bij Vereniging Rijschool Belang (VRB), maar die organisatie komt niet op voor consumenten, maar voor de belangen van rijscholen. Tegen Omroep West zei secretaris van de club, Irma Brauers-Steijns, dat de telefoon roodgloeiend stond de afgelopen tijd. Ze was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

Eerder meldde Hart van Nederland dat 4000 leerlingen gedupeerd zijn door Aalbregt, die naar Spanje is vertrokken en zegt bedreigd te zijn. Op social media wordt flink gescholden op de man, maar sommigen nemen het ook voor hem op.

Bron: ANP

Meer over