2,5 miljoen huishoudens in problemen door stijgende energieprijzen

180622 gasprijs site.jpg

Een op de drie huishoudens dreigt in de problemen te komen door de flink stijgende energieprijzen. Dat zegt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) tegen radiozender BNR. Dat komt neer op 2,5 miljoen huishoudens, aanzienlijk meer dan de 1,2 miljoen waar het Centraal Planbureau (CPB) eerder over sprak.

'Het CPB kijkt echt naar de groep van wie het inkomen niet meer toereikend is om alle basale uitgaven op een goede manier te doen", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Het Nibud vliegt die getallen anders dan het CPB aan. Het Nibud kijkt naar welke huishoudens aanpassingen moeten doen in de begroting om die weer passend te krijgen.

Niet iedereen op de hoogte van bestaande toeslagen

Volgens Vliegenthart zijn mensen vaak niet op de hoogte van toeslagen en regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Een kwestie van weten, kunnen en durven, zegt de directeur. 'Je moet ook de vaardigheden hebben om een bepaalde regeling te kunnen aanvragen, weten waar je moet zijn.' Volgens Vliegenthart is het systeem te complex en de drempel te hoog, vooral wanneer er meerdere toeslagen aangevraagd kunnen worden.