3 vragen over strafportokosten

kerstkaart_post_800_01.jpg

De beste wensen ontvangen van familie en vrienden met een kerstkaartje is natuurlijk hartstikke leuk. Maar als ze te weinig postzegels plakken, draai jij dan op voor de kosten?

Als er geen of te weinig postzegels zijn geplakt vraagt PostNL om het ontbrekende bedrag aan zegels plus administratiekosten te betalen. Als de afzender bekend is worden de kosten bij de afzender in rekening gebracht. Als de afzender niet te achterhalen is dan vraagt PostNL aan de ontvanger om te betalen. Stel, je ontvangt een brief met 4 eurocent te weinig aan postzegels. Je moet dan 0,69 eurocent portokosten betalen, plus 1,38 euro administratiekosten. In totaal betaal je dan 2,07 euro.

Ben je verplicht om te betalen?

Als de afzender niet te achterhalen is komt de portokaart terecht bij de ontvanger. PostNL doet dan een verzoek om de kosten te betalen. Ze vraagt daarbij als het ware om begrip voor de situatie, het was wel de verantwoordelijkheid van de afzender maar de kaart is wél bezorgd. De ontvanger is niet verplicht om te betalen, aldus PostNL woordvoerder Dick Kors. Als de afzender wel bekend is en deze krijgt een portokaart is hij wel verplicht om te betalen. De afzender heeft immers de opdracht gegeven en PostNL heeft die dienst verleend. Volgens Kors worden de kosten door ruim driekwart van de ontvangers van een portokaart gewoon betaald.

Wordt de post wel verzonden?

De post wordt wel altijd verzonden. Dit doet PostNL om vertraging van de post te voorkomen, aldus de website. Op de site van PostNL kun je kijken bij welke post de portokosten horen.

Hoe weiger je een brief in je brievenbus?

Je kunt ondergefrankeerde post weigeren. Je hoeft dan de portokosten niet te betalen. Als het gaat om een brief die al op je deurmat ligt, kun je het met 'retour afzender' erop weer in de brievenbus gooien.

Meer over postzegelprijzen

Volgend jaar gaat de prijs van postzegels omhoog naar 73 eurocent. Oude postzegels hoef je niet weg te gooien. Controleer of er een cijfer (Nederland 1 en 2, Europa 1 en 2 en Wereld 1) op de zegel staat. Is dat het geval, dan kun je de postzegel nog gewoon gebruiken zonder dat je hoeft bij te plakken. Het maakt niet uit hoeveel je destijds voor de zegels betaald hebt.

Bron: Radar / PostNL