ACM beperkt prijsstijging postzegel

post.jpg

De prijs van een postzegel mag volgend jaar verder worden verhoogd, maar PostNL krijgt daarvoor minder ruimte dan het had gewild.

Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekend.

Kosten verantwoorden

PostNL moet jaarlijks de kosten verantwoorden die het zegt te maken om vijf dagen in de week post rond te brengen en een minimaal aantal brievenbussen aan te houden. De ACM bepaalt aan de hand daarvan hoe sterk de tarieven mogen stijgen.

Nieuw voorstel is goedgekeurd

Een voorstel dat PostNL in april indiende, werd door de toezichthouder afgewezen omdat het niet aan de vorig jaar verscherpte wettelijke eisen voldeed. Een nieuw voorstel is nu wel goedgekeurd, maar biedt het bedrijf 14 procent minder ruimte om de tarieven te verhogen dan het oorspronkelijke, aldus de ACM.

PostNL mag aan de hand van de vastgestelde grenzen een voorstel indienen voor de nieuwe tarieven in 2016. Naar verwachting volgende maand geeft de ACM daar dan haar oordeel over.

Update 1 oktober: PostNL haalt uit naar toezichthouder

Het beleid van de ACM ten opzichte van PostNL kan de betrouwbaarheid en toegankelijkheid van de postdienstverlening in Nederland in gevaar brengen. Daarvoor waarschuwde het postbedrijf.

Eerder deze maand bleek, naast dat de postzegelprijs minder sterk mag stijgen, dat de toezichthouder het bedrijf ook dwingt de tarieven te verlagen die het in rekening brengt voor het rondbrengen van post voor kleinere bezorgbedrijven.

De maatregelen schaden volgens PostNL de concurrentiepositie. Dat kost het bedrijf de komende drie tot vier jaar naar schatting tussen de 30 en 50 miljoen euro.

Bron: ANP