5 suikerklontjes in handje kruidnoten? Zo kies je het gezondste snoepgoed tijdens Sinterklaas

Pepernoten-156222203_s.jpg

Sinterklaas is al een tijdje in het land en pakjesavond staat voor de deur. Daar horen cadeautjes, maar ook lekkers bij. Waaronder natuurlijk de bekende kruidnoten. Kruidnoten bevatten veel suiker en vet, maar er zijn grote verschillen tussen soort en merk.

Er zijn inmiddels verschillende smaken en je hebt de keuze of je met of zonder chocola wilt. Helaas zijn kruidnoten niet bepaald gezond, ze bevatten veel suiker en verzadigd vet. Maar het maakt zeker uit welke je koopt en ook welk merk. Vooral de kruidnoten die met chocola omhuld zijn bevatten veel suiker en verzadigd vet, zeker in vergelijking met naturel kruidnoten. Dit concludeerde het Voedingscentrum na eigen onderzoek.

22-12-2-voedingscentrum-kruidnoten-suiker2.png
Bron: Voedingscentrum
Suiker en verzadigd vet in kruidnoten. Credit afbeelding: Voedingscentrum

Het Voedingscentrum vergeleek 6 soorten kruidnoten. Het minste suiker zit in de minder suiker kruidnoten van de Hema, met 22 gram suiker per 100 gram. Bovenaan staan chocolade kruidnoten van de Jumbo met 61 gram suiker per 100 gram. Ter vergelijking, dat staat gelijk aan 15 suikerklontjes. Met een handje kruidnoten heb je al snel 5 suikerklontjes binnen. 

Kies Ik Gezond app

Wil je een beetje op je suiker en vetten letten, let dan op bij je keuze. Het loont dus al snel om van tevoren of in de supermarkt de zakjes te vergelijken. Ook kun je met een app in de gaten houden wat je koopt. Het Voedingscentrum heeft de ‘Kies Ik Gezond?’ app, waar je verschillende informatie over producten kan vinden.

Bron: Voedingscentrum