Logo Nutri-score draagt nog niet genoeg bij aan gezonde voedselkeuze

Nutri-scoreANP-374975346.jpg

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan mensen zeker helpen gezonder eten te kiezen, maar het is volgens de Gezondheidsraad nog niet goed genoeg. Het logo met de kleurtjes is bij wijze van proef en door producten uit het buitenland al in ons land te vinden. 

Dat dit logo niet voldoet aan de Nederlandse voedselrichtlijnen, was al bekend. De raad boog zich nu over een verbeterde versie, maar ook die is door de gehanteerde systematiek nog niet volledig naar wens, aldus de raad dinsdag.

Logo kan goed hulpmiddel zijn

Aanpassingen zijn zelfs 'essentieel', willen er voldoende resultaten mee worden geboekt. Het logo laat een beoordeling van een product voor de gezondheid zien van goed tot slecht, van een donkergroene A tot rode E. Met name mensen die voor andere voorlichting wat minder bevattelijk zijn en er een ongezonder voedingspatroon op na houden, kan het logo goed van pas komen, denkt het adviesorgaan.

Geel, oranje of rood hebben ongezonde samenstelling

De herziene versie, die dus nog niet in de winkels is, laat volgens de raad vooral goed zien welke producten over het geheel een ongezondere samenstelling hebben. Die krijgen een gele, oranje of rode score (C, D of E). Het gaat hier dan om bijvoorbeeld sauzen, koek, snoep, zoutjes, snacks en ook wel broodbeleg.

Groene score niet genoeg onderscheid

Tekortkomingen merkt de raad op bij de groene scores (A en B). Daar ziet het adviesorgaan niet genoeg onderscheid. 'Hierdoor krijgen bijvoorbeeld witte en zilvervliesrijst dezelfde Nutri-Scores, net als witte en volkorenpasta. Ook bij kaas en vlees is meer onderscheid gewenst tussen producten met een meer en minder gezonde samenstelling.' Tevens zouden meer plantaardige oliën en zachte margarines en halvarines een groene score moeten krijgen.

Logo heeft meerwaarde

Het logo heeft, als het goed wordt aangepast, echt meerwaarde, aldus de Gezondheidsraad. 'Het logo is niet perfect, maar de raad ziet voldoende mogelijkheden het verder te verbeteren. Essentieel is dat de tekortkomingen daadwerkelijk worden opgelost.'

Radar behandelde eerder al de verwarring die het Nutri-Score logo met zich meebrengt. Het probleem ontstaat door het gebruik van het Franse voedingspatroon.

Bron: ANP