background branding

5G uitproberen? Zo maak je gebruik van de nieuwe netwerken

20200728 dekking.png

Na Vodafone hebben ook T-Mobile en KPN dinsdag hun 5G-netwerk geactiveerd. Vanaf nu kun je in alle drie de netwerken nu verbinden met 5G. Hoogstwaarschijnlijk zie je nu alleen nog geen 5G-icoontje op je telefoon staan. Wat moet je doen om dat wel te krijgen?

Locaties van antennes

Om met 5G te verbinden, moet je natuurlijk wel in de buurt van een zendmast staan die 5G ondersteunt. De 5G-zenders staan nog lang niet overal. Voorlopig wordt vooral aan bestaande 4G-masten de apparatuur toegevoegd om ook 5G te versturen. De zendmasten in dichtbevolkte gebieden krijgen eerste de upgrade, waarna landelijke dekking na ongeveer een jaar volgt.

KPN geeft aan dat als eerste in Eindhoven en het grootste deel van de Randstad 5G wordt aangezet. Dit is ook te zien in de dekkingskaart die het bedrijf op zijn website heeft staan. In de loop van het komende jaar moet het 5G-netwerk van KPN de rest van Nederland dekken.

T-Mobile geeft niet aan in een specifiek gebied te beginnen met de uitrol, maar gelijkmatig landelijk heel Nederland voorziet van 5G, met als doel om voor het eind van het jaar dekkend te zijn. Het bedrijf heeft in zijn dekkingskaart nog geen 5G verwerkt, maar voegt dat mogelijk later wel toe.

Vodafone heeft al eerder zijn 5G-netwerk aangezet en biedt inmiddels op veel gebieden in Nederland 5G aan. De provider heeft op zijn eigen website een dekkingskaart waarop je kunt zien of er in jouw buurt al 5G-bereik met Vodafone is.

Op antennekaart.nl is te zien van waar providers allemaal hun 5G-antennes hebben neergezet. Voor Vodafone en T-Mobile is te zien dat de antennes al over het hele land verspreid zijn, maar de kaart van KPN is op het moment van schrijven nog niet up-to-date.

Voorlopig werken de antennes die 5G uitzenden vooral op grofweg dezelfde frequenties als 4G en kunnen daarom op dezelfde zendmasten geïnstalleerd worden. De hogere 26GHz-frequentie, waarmee veel hogere snelheden ten koste van bereik gehaald worden, wordt pas over enkele jaren ingezet. Om hier zinnig gebruik van te kunnen maken, moeten veel meer zenders ingezet worden, want een a4'tje is al dik genoeg om het signaal tegen te houden.

Telefoons met 5G

Als je van de nieuwe 5G-netwerken gebruik wilt maken, moet je ook een telefoon hebben die dat ondersteunt. Momenteel zijn er daar nog niet zoveel van. Samsung heeft bijvoorbeeld een 5G-variant van zijn nieuwste topmodel, de S20, maar ook een variant die dat niet heeft. Met andere toestellen van dat bedrijf is dat ook het geval.

Naast Samsung zijn er nog enkele andere fabrikanten die momenteel telefoons met 5G-ondersteuning in hun repertoire hebben zitten. Dit zijn onder andere OnePlus, Sony, Motorola, Xiaomi en Oppo. Dat andere grote elektronicamerk, Apple, heeft nog geen iPhone met 5G-ondersteuning uitgebracht. Mogelijk zit dat in het volgende toestel dat waarschijnlijk in september uitkomt, maar daarover is nog niets bekend.