70% heeft graag een (gedeeltelijk) rookvrij terras

roken-op-het-terras-rookwalm-780.png

Polluitslag.

Het rookverbod breidt zich uit. Moeten ook de terrassen eraan geloven? 'Graag', zegt 54% van ruim 1000 pollrespondenten. Nog eens 16% zou blij zijn als in ieder geval een gedeelte van het terras rookvrij wordt.

Na de horeca en de stations zijn op verschillende plekken al de terrassen, pretparken en dierentuinen rookvrij geworden. Initiatieven die worden verwelkomd door een meerderheid van de pollrespondenten. Vorig jaar sprak 61% zich al uit voor een rookvrij pretpark. Uit de huidige poll blijk dat in totaal 70% voor een (gedeeltelijk) rookvrij terras is. 29% is tegen een rookverbod op terrassen. Slechts 1% heeft hier geen mening over.

'Maak speeltuinen en zwembaden rookvrij'

Ook uit andere onderzoeken blijkt dat een meerderheid voor het terugdringen van roken in de openbare ruimte is. Zo komt uit een peiling onder Amsterdammers dat bijna driekwart een uitbreiding van het rookverbod welkom vindt, met speeltuinen en zwembaden als meest aangewezen locaties.

Een peiling van EenVandaag wijst op 53% voorstanders van een rookverbod op openbare plekken. Ook hier staan de speeltuinen hoog op de nominatielijst, net als rond sportvelden.

Rookverbod in tuin, op balkon of in de auto?

In Groningen hebben enkele partijen de handen ineen geslagen om de hele stad op den duur rookvrij te maken. In dit geval gaat het om een rookverbod in de openbare ruimtes. Maar ook het roken in eigen tuin en balkon heeft al eens onder vuur gelegen, net als roken in de auto wanneer daar ook kinderen in zitten. Uit een eerdere poll onder het Radar Testpanel in 2015 bleek al dat een meerderheid voor een verbod op roken in de auto met kinderen is - ook onder de rokers zelf. Of dergelijke verboden in de privésfeer kunnen worden afgedwongen wordt betwijfeld – zover zal het voorlopig nog niet komen.

Horeca-ondernemers maken terras op eigen initiatief rookvrij

Of het rookverbod voor terrassen wel doorgang kan vinden, is nog onbekend. 2 jaar geleden kwam het rookverbod op terrassen ook al ter sprake. Daarvoor vonden de meeste politieke partijen het volgens Elsevier destijds nog 'te vroeg'. De aanleiding destijds was een Tilburgse ondernemer die uit eigen beweging besloot zijn terras rookvrij te maken. Hoewel er wettelijk dus nog niets vastgelegd is, heeft het initiatief van de Tilburgse uitbater op diverse plaatsen door het land navolging gekregen: ook andere horeca-uitbaters besloten de afgelopen jaren om hun terras, op eigen initiatief, rookvrij te maken.

Rookvrije voorbeelden gezocht

Ken jij voorbeelden van een plekken waar mensen op eigen gelegenheid hebben besloten om deze rookvrij te maken? Een terras, speeltuin, of misschien wel een heel ander soort (openbare) plek. Radar is benieuwd naar voorbeelden van rookvrije plekken in jouw omgeving. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Laat ook je mening horen

Voor Testpanelleden staat een nieuwe pollvraag klaar. Ben je geen lid? Je kunt je gratis aanmelden. Je kunt dan niet alleen de pollvragen beantwoorden; je krijgt dan ook uitnodigingen voor de uitgebreidere onderzoeken van Radar toegestuurd. Meer over het Radar Testpanel lees je hier.