700 euro verschil in notariskosten voor een schenking op papier

04202021 notaris.jpg

Als je op papier geld wilt schenken, kan er een enorm verschil zijn in de tarieven. Dat meldt de Consumentenbond. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de tarieven die dertig notarissen rekenen voor een notariële akte variëren van 252 tot 945 euro.

De bond heeft daarom stappenplannen en voorbeeldovereenkomsten opgesteld zodat je kunt besparen op notariskosten.

Geld schenken aan kinderen

Veel mensen kiezen ervoor om vermogen op papier te schenken (en pas op een later moment echt te geven). Op deze manier kun je namelijk duizenden euro’s erfbelasting en inkomstenbelasting ontlopen, terwijl je het geld niet echt 'kwijt' bent. Het kind krijgt het geld pas wanneer de ouders dat willen, bijvoorbeeld na het overlijden.

Het bedrag dat je belastingvrij mag schenken aan je kind is in 2021 vastgesteld op 6.604 euro. Onder kinderen worden ook pleeg- en stiefkinderen verstaan. Je kind betaalt dus schenkbelasting als alles bij elkaar opgeteld hoger is dan de vrijstelling. In sommige situaties kun je ook aanspraak maken op verhoogde vrijstellingen, meldt de Belastingdienst.

Mysteryonderzoekers

Om uit te zoeken hoe het zit met de notariskosten die hiermee gemoeid zijn, heeft de Consumentenbond mysteronderzoekers ingezet die belden met dertig kantoren. Tijdens de gesprekken deden de onderzoekers zich voor als een 59-jarige man die geld wilde schenken aan zijn drie meerderjarige dochters.

Prijverschil van 700 euro

Het resultaat was schrikbarend: de tarieven die de dertig notarissen rekenen voor een notariële akte variëren van 252 tot 945 euro, inclusief btw. Maar daarmee is de kous nog niet af. Bij een kwart van de kantoren was het tarief tussen de 600 en 700 euro voor de eerste akte.

'Een tweede en derde akte zouden logischerwijs goedkoper moeten zijn, omdat de notaris daar veel minder werk aan heeft. Toch boden slechts elf van de dertig daarvoor een lager tarief. En ook dan zijn de verschillen groot: van een minimale prijsverlaging van 15 euro tot een zeer forse korting van 745 euro', aldus woordvoerder Joyce Donat.

Zo kun je geld besparen

Om geld te kunnen besparen in dergelijke situaties heeft de bond meerdere tips: