background branding

750.000 woningen moeten over op warmtenet, aansluitkosten stijgen fors

warmtenet-aansluitingskosten-20122019.jpg

Voor 2030 moeten anderhalf miljoen woningen in Nederland van het aardgas af. De verwachting is dat de helft daarvan oversluit op een warmtenet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt de maximumtarieven vast die aanbieders mogen vragen: de verbruikstarieven dalen komend jaar licht, maar de maximale aansluitingskosten stijgen van €1039 naar €4510. Dit maakt Vereniging Eigen Huis vandaag bekend in een persbericht. 

Naast de kosten voor de aanleg in het eigen huis, moeten consumenten ook betalen voor de aanleg van de hoofdleiding in de wijk. Ook betalen consumenten voor de afsluiting van het gasnetwerk. 'Het wordt gepresenteerd als iets vergelijkbaars in kosten met de gasprijs, maar om die overstap te kunnen maken loop je tegen hele hoge kosten op', zegt Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis. 

Qua vaste lasten gaan mensen met blok- en stadsverwarming er volgend jaar wel iets op vooruit. De maximumtarieven van een doorsnee huishouden dalen met ongeveer een half procent tot 1534 euro.

Nog onzeker of consument maximum gaat betalen

Dat bedrijven het maximale aansluitingstarief gaan vragen, is volgens VEH te verwachten. 'Het maximumbedrag is gebaseerd op de kosten die bedrijven denken te maken, dus het is niet uit de lucht gegrepen', legt De la Porte uit. Ook spreekt de vereniging over een monopoliepositie voor aanbieders, waardoor die zelf kunnen bepalen hoeveel ze vragen voor de aansluiting van een warmtenet. 

Wel is er onduidelijk of alle kosten voor rekening van de consument zullen zijn. Het zou kunnen dat er vanuit de overheid een subsidieregeling wordt georganiseerd. Vereniging Eigen Huis is voorstander. 'Andere alternatieven van gas kennen ook subsidies, dus dat zou bij warmtenetten ook moeten', stelt De la Porte. 

Of het daadwerkelijk gebeurt moet volgend jaar blijken, die beslissing ligt bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.  

ACM bericht alleen over verbruikstarieven

Het is opvallend te noemen dat Vereniging Eigen Huis naar buiten komt met het nieuws over de explosieve stijging van de aansluitingskosten, en niet de ACM. De ACM bericht over de daling van de verbruikstarieven, maar voor de maximale aansluitingskosten moet je zelf op zoek gaan. 'De daling van het verbruikstarief valt in het niet bij de stijging van de aansluitkosten', meent De la Porte.

In een reactie laat ACM het volgende aan Radar weten. 'De berichtgeving van VEH is juist, maar dat is geen nieuws van vandaag. Het is iets wat al langer speelt. Het is bij de politieke behandeling uitgebreid aan de orde gekomen', zegt een woordvoerder. 

Documentaire Radar 'Van gas los'

Radar onderzocht wat de mogelijkheden zijn om Nederland helemaal gasvrij te krijgen. Bekijk de documentaire via de link hieronder.

Radar Extra: Van gas los