Aanmaning Fix it Faster gekregen? 'Betaal niet'
Vlak voor kerst viel er bij veel mensen een onaangename verrassing op de deurmat. Een aanmaning van het bedrijf Fix it Faster. Afgelopen maanden regende het klachten over het bedrijf bij Radar. Even snel een handleiding downloaden en zonder het te weten een betaalde dienst aangaan. Fix it Faster beweert dat je een overeenkomst met hen hebt. Jij weet van niets.
Voorbeeldbrief
Radar besteedde er al eerder aandacht aan en maakte een voorbeeldbrief, zodat consumenten het bedrijf konden laten weten dat de vordering niet juist is. Maar ondanks het sturen van deze voorbeeldbrief blijft het bedrijf aanmaningen sturen en dreigen met incasso. Vraag van velen: moet ik dan toch betalen?
Zo mailde Harrie uit Milsbeek ons: "Naar aanleiding van jullie uitzending over Fix it Faster heb ik jullie voorbeeldbrief naar hen verzonden. Echter heb ik weer een brief gekregen, dat ik voor 30-12-2024 moet betalen anders kan het naar een incassobureau gaan. Wat moet ik nu doen?"
Radar nam contact op het met Europees Consumenten Centrum. Het Europees Consumenten Centrum (ECC) adviseert en informeert over consumentenrechten in de EU. ECC Belgie waarschuwde al eerder voor het bedrijf Fix it Faster, bij onze Zuiderburen zijn ook honderden mensen benadeeld.
'We adviseren consumenten niet te betalen'
Martijn Witvliet, jurist bij ECC. "Eén ding is zeker, klanten die betalen zien hun geld niet meer terug. We adviseren consumenten niet te betalen."
Volgens Witvliet zijn er veel argumenten voor, maar dit zijn de drie belangrijkste: "Ten eerste omdat het onvoldoende duidelijk was dat er een betalingsverplichting ontstond (oneerlijke handelspraktijk), ten tweede omdat de prijs niet goed werd gepresenteerd (misleidende handelspraktijk), ten derde omdat de knop waarmee de bestelling werd afgerond niet voldeed.
De tekst die op de knop moet staan komt heel precies sinds twee recente arresten van de Hoge Raad. De knop moet de tekst bestelling met betalingsverplichting of woorden van gelijke strekking bevatten. Bestelling afronden / order plaatsen voldoen bijvoorbeeld niet. Art 6:230v BW. Zie ook deze uitleg voor meer informatie.
Gerechtelijke procedure
Witvliet vervolgt: "De rechter moet argument drie ambtshalve toetsen. Dat betekent dat als het tot een gerechtelijke procedure komt, de consument niets anders hoeft te doen dan te verschijnen tijdens de rechtszaak en aan te geven wat de wens is, namelijk het vernietigen van de overeenkomst. De betalingsverplichting komt te vervallen, omdat er moet worden gehandeld alsof er nooit een overeenkomst is geweest."