background branding

Aanpassingen voor DigiD

Bij de digitale toegangscode DigiD zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Het doel van de aanpassingen is het systeem makkelijker en veiliger maken.

De toegangscode, waarmee je afspraken kunt maken met de overheid, bleek de afgelopen jaren meerdere keren onveilig. Een van de meest voorkomende problemen is identiteitsfraude: criminelen kraken je digitale toegangscode om vervolgens uit jouw naam bankrekeningnummers te wijzigen.

Om misbruik van de DigiD te voorkomen, krijgen gebruikers een mail wanneer er instellingen zijn gewijzigd. Als ze dat niet zelf hebben gedaan, dan kunnen ze direct aan de bel trekken.Eenvoudiger wachtwoord herstellen

Naast dat het systeem veiliger is, moet het nu ook eenvoudiger zijn om een wachtwoord te herstellen. Dat duurde eerst een paar dagen.

Op dit moment zijn er zo'n 11,5 miljoen mensen met een digitaal legitimatiebewijs. Met de DigiD kun je een afspraak maken bij de gemeente of bijvoorbeeld een uitkering aanvragen. In 2017 moeten moeten burgers volledig digitaal kunnen communiceren met de Rijksoverheid.

Bron: NOS

Meer over