Online inloggen met ID-kaart getest

Er komen proeven waarbij mensen met een identiteitskaart, rijbewijs of bankpas kunnen inloggen op websites van de overheid.

De tests maken onderdeel uit van de ontwikkeling van een nieuw online-identificatiesysteem waarmee mensen en bedrijven veiliger toegang kunnen krijgen tot de digitale diensten van overheid en bedrijven.

Opvolger DigiD

Dat hebben de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Henk Kamp (Economische Zaken) maandagavond aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Het nieuwe systeem, dat eID Stelsel heet, moet DigiD opvolgen. Dat is een elektronische handtekening waarmee iemand kan inloggen op overheidssites. Bedrijven hebben daarnaast hun eigen systemen om klanten online te herkennen, zoals een gebruikersnaam en wachtwoord.

Standaard

Het eID Stelsel moet de standaard worden voor inloggen bij onlinedienstverlening en moet helpen tegen cybercrime en identiteitsfraude, omdat beter kan worden vastgesteld of iemand ook echt is wie hij zegt te zijn. Bij de proeven, die halverwege dit jaar beginnen, wordt alleen met identiteitsdocumenten ingelogd op sites van de overheid en van organisaties met een publieke taak.

Beperkte toegang

Als het systeem er komt, krijgen organisaties alleen toegang tot informatie die strikt noodzakelijk is om hun werk uit te voeren. Een onlineslijter bijvoorbeeld zou alleen te zien krijgen of de klant ouder is dan achttien jaar, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

Bron: ANP

 

Meer over