Nederlanders in buitenland kunnen DigiD aanvragen

Nederlanders die vóór 1 oktober 1994 naar het buitenland zijn verhuisd, kunnen een DigiD aanvragen. Lange tijd was dit niet mogelijk. Radar besteedde samen met de Nationale Ombudsman meerdere malen aandacht aan het probleem.

Om een DigiD aan te vragen moeten consumenten in het bezit zijn van een BSN-nummer. Nederlanders die voor 1 oktober 1994 buiten Nederland zijn gaan wonen, hebben echter nooit een BSN gekregen. 

Deze groep kan zich nu inschrijven bij het Register Niet-ingezetenen om alsnog in het bezit te komen van een BSN en DigiD. Het gaat vaak om mensen die net buiten de grens wonen en in Nederland werken. 

Meer problemenDe waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren constateert dat nog steeds niet alle Nederlanders toegang hebben tot de digitale overheid, terwijl dit wel steeds meer vereist wordt. Voor een aantal andere probleemgevallen is nog geen oplossing gevonden. 

Vooral dak- en thuislozen lopen tegen steeds meer problemen aan. Omdat zij geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, kunnen zij geen DigiD aanvragen. Ook zijn er nog altijd problemen met het gebruik van DigiD na het overlijden van personen en het machtigen van curatoren en bewindvoerders.

Bron: Website van de Nationale Ombudsman

Meer over