Aantal jongeren met gehoorschade stijgt fors, waarschuwen experts

Tinnitus-gehoorschade-jongeren176146916_s.jpg

Experts verwachten een forse stijging van het aantal tinnituspatiënten. Het aantal jongeren neemt nu zo snel toe dat kenniscentrum VeiligheidNL ervoor pleit om gehoorschade vroeg op te sporen en al te beginnen bij basisschoolleerlingen, meldt AD.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat de helft van de jongeren tussen de 12 en 35 regelmatig in situaties terechtkomen waar zij gehoorschade kunnen oplopen. Volgens de GGD komen er in Nederland jaarlijks duizenden jongeren bij met ernstige gehoorklachten, al ontbreken er precieze cijfers. Gehoorschade is onomkeerbaar, maar het kan voorkomen worden door bijvoorbeeld het dragen van oordoppen, aldus experts in het AD.

Psychosociale problemen bij tinnitus

Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders, waaronder veel jongeren, lijden aan een vorm van tinnitus. Dit kan zich uiten in het horen van geluiden die er eigenlijk niet zijn, zoals een indringende piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten. Tinnitus kan dusdanig heftig zijn dat het psychosociale problemen veroorzaakt, dit is het geval bij enkele tienduizenden Nederlanders.

Bron: AD