Aantal mensen met soa's neemt toe

soa.jpg

Het aantal mensen dat positief getest is op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Bij alle soorten soa's is sprake van een toename, met uitzondering van hiv.

Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Thermometer seksuele gezondheid 2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ruim 66.000 mensen lieten zich testen in de eerste jaarhelft, vrijwel evenveel als vorig jaar. Maar het percentage mensen bij wie daadwerkelijk een soa is gevonden, klom van 16,7 procent in 2015 naar 18,2 procent dit jaar.

Gonorroe-infecties stijgt

In totaal kregen 9429 mensen de diagnose chlamydia, 6 procent meer dan in 2015. Chlamydia komt vooral voor bij vrouwen en heteroseksuele mannen. Ook het aantal gonorroe-infecties steeg opnieuw, met 12 procent tot ruim 2800. Voorheen kwam dit vooral bij homoseksuelen voor, maar de laatste jaren hebben ook steeds meer hetero's last van deze infectie.

Meer syfilis

Opvallend is volgens het RIVM de stijging van zogeheten infectieuze syfilis, van 446 naar 629 gevallen. Deze soa komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Bij 125 mensen werd een LGV-infectie gevonden, een agressieve variant van anale chlamydia. In de eerste helft van vorig jaar waren dit er nog maar 88.

Bron: ANP

Meer over