'Hiv-pil onmiddellijk invoeren in Nederland'

prep_pil_2207_780.jpg

Als een hiv-preventiepil in heel Europa wordt toegelaten, is die dus ook automatisch in Nederland toegelaten. Dat benadrukt een woordvoerder van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag. Hij reageerde desgevraagd op een oproep van belangenorganisaties aan Schippers om de pil direct beschikbaar te stellen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA gaf eerder vrijdag groen licht voor het middel PrEP. De Europese Commissie in Brussel moet nu definitief een besluit nemen. In de regel gebeurt dit binnen afzienbare tijd, aldus de zegsman van Schippers.

Middel automatisch toegelaten

Op dat moment is het middel in heel Europa toegelaten tot de markt en dus ook automatisch toegelaten tot de Nederlandse markt. Hier komt geen beslissing van de Nederlandse minister aan te pas. Schippers gaf eerder wel aan advies te gaan vragen aan de Gezondheidsraad over het belang van PrEP bij de preventie van hiv.

Het pleidooi voor het direct beschikbaar stellen kwam van het Aids Fonds - Soa AidsNederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren. 'Het is cruciaal dat de minister nu niet langer aarzelt en geen tijd verliest in de strijd tegen hiv. Jaarlijks vinden duizend nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland. Door PrEP snel toe te voegen aan het bestaande hiv-preventiepakket kan de minister een groot deel van deze infecties voorkomen', stellen de belangenbehartigers.

Noodzakelijk

Volgens de belangenclubs is de hiv-pil een noodzakelijke aanvulling op bestaande hiv-preventiemiddelen, zoals condooms, testen en snel behandelen. 'Na dertig jaar condoompromotie weten we dat niet iedereen zijn leven lang condooms (goed) gebruikt; voor sommigen voldoen de huidige preventiemethoden niet.'

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Net als de anticonceptiepil, dient PrEP dagelijks te worden geslikt.

Bron: ANP