Proef GGD Amsterdam met hiv-preventiepil

man_pil312.jpg

De GGD in Amsterdam begint met een onderzoek onder homomannen en transgenders naar de gebruiksmogelijkheden van de hiv-preventiepil PrEP. Dat maakte de gezondheidsdienst maandag bekend.

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. 'Doel van dit project is om te onderzoeken hoeveel mannen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert', aldus GGD Amsterdam.

Volgens de organisatie is het de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt onderzocht. Wereldwijd is het de eerste keer dat deelnemers in een proefproject de keuze krijgen tussen dagelijks PrEP of de inname van het middel volgens een vaststaand schema voor en na seks zonder condoom.

Effectief preventiemiddel

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat PrEP een effectief preventiemiddel is. Nieuwe hiv-infecties nemen er 86 procent mee af. Het aantal nieuwe hiv-infecties is de laatste jaren stabiel. Nederland telt jaarlijks ongeveer 1100 nieuwe hiv-patiënten, waarvan 370 in Amsterdam. Meer dan 70 procent van alle nieuwe hiv-infecties wordt vastgesteld bij homomannen.

In totaal kunnen 370 mannen deelnemen aan het project in Amsterdam, dat loopt tot december 2018. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van GGD Amsterdam.

Bron: ANP