background branding

Soa-poli Amsterdam weigert 2.600 mensen

soa_syfilis_628.jpg

Door de bezuinigingen op soa-poliklinieken moet de GGD Amsterdam vanaf donderdag duizenden mensen weigeren die zichzelf willen laten controleren op geslachtsziekten. Volgens de GGD gaat het op jaarbasis om 2.600 mensen, ofwel 6.000 consulten.

De GGD Amsterdam, met de grootste soa-poli van Nederland, waarschuwde al eerder dat de wachtlijsten voor mensen die zich willen laten testen op hiv opliepen tot 'onacceptabele hoogten'. De overheid wil in de hoofdstad dit jaar nog maar 40.000 consulten vergoeden. Dat zijn er 6.000 minder dan vorig jaar.

Doorverwezen naar huisarts

Dit betekent nu dat jongeren tussen de 20 en 25 jaar niet langer automatisch meer terechtkunnen voor soa-onderzoek bij de polikliniek. Dit geldt ook voor mensen van buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam. Zij worden verwezen naar hun lokale GGD of huisarts.

Een consult bij je huisarts is gratis maar de testen gaan van het eigen risico af. De kosten die laboratoria berekenen voor een soa onderzoek variëren per laboratorium. De bedragen voor een soa onderzoek op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv variëren tussen de 110 en de 180 euro en soms zelfs meer, aldus Soapoli-online.

Lange wachtlijsten bij alle GGD's

Het risico op soa's bij jongeren tussen de 20 en 25 jaar is volgens de GGD relatief laag. Jongeren tot 20 jaar kunnen nog wel gewoon terecht bij de kliniek.

GGD Amsterdam gaf eerder al aan dat het probleem van te lange wachtlijsten waarschijnlijk bij alle GGD's in de grote steden speelt.

Bron: ANP / Soapoli-online