Aanvraagprocedure energielabel 'lastig' en 'onduidelijk'

De meeste huiseigenaren weten dat zij een energielabel moeten voorleggen bij de verkoop of verhuur van de woning. Een meerderheid vindt de aanvraagprocedure van het definitieve label echter lastig. Voor velen is het bovendien niet duidelijk hoe hun aanpassingen aan het voorlopige label worden beoordeeld.

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 33.000 Radar Testpanel-leden, van wie bekend is dat zij in een koophuis wonen. Een op de tien respondenten was, voordat zij aan het onderzoek deelnamen, niet op de hoogte van het feit dat het energielabel verplicht is gesteld. Slechts 6 procent heeft al een definitief label in bezit, 46 procent een voorlopig exemplaar. Een kleine groep is uitzondering op de regel: wie bijvoorbeeld in een beschermd monument of op een woonboot woont, heeft geen energielabel nodig.

10 jaar geldig

Iedereen voor wie de plicht geldt, krijgt een voorlopig energielabel toegestuurd. Pas wanneer je je huis verkoopt of verhuurt, heb je een definitief label nodig. Deze is 10 jaar geldig. 90 procent van de respondenten heeft voorlopig geen label nodig. 7 procent wel, en de overige paar procent vraagt alvast een definitief label aan, ook al is het nog niet nodig.

Problemen met de aanvraag

Van de groep die binnenkort een label nodig heeft, is 10 procent hier al achteraan gegaan. Een derde van deze groep vond de aanvraagprocedure eenvoudig. Van wie het wél lastig vond (66%), komt dat bij 6 procent omdat zij niet alle vragen snapten. 28 procent kon niet alle benodigde documenten overleggen. Daarnaast merkten meerdere respondenten op dat zij volgens de site niet de eigenaar van de woning zijn, of dat hun huis überhaupt 'niet bestaat'.

Een van de respondenten stoot het tegen het hoofd dat 'bijvoorbeeld niet wordt gevraagd hoeveel energie je zonnepanelen opleveren, maar naar het aantal m2! Dus iemand met zonnepanelen van 100 Watt wordt hetzelfde beoordeeld als iemand met 327 Watt per paneel (zoals ik). Belachelijke criteria voor het vaststellen van een label!'

Aanpassingen op voorlopig label

Van degenen die al een definitief label in bezit hebben, hoefde 36 procent het voorlopige energielabel niet aan te passen. 32 procent van deze groep wist niet of de inschatting klopte, maar heeft eveneens niets aangepast. Bij een evengrote groep (32%) klopte het voorlopige energielabel niet - deze mensen moesten dingen aanpassen.

Externe deskundige

Wie aanpassingen wil doorvoeren, moet gegevens overleggen aan een 'externe deskundige'. Voor de meerderheid (56%) van degenen die dit proces hebben ondergaan, is het niet duidelijk wat deze deskundige doet met de gegevens. In 86 procent van de gevallen gaf de deskundige akkoord op de toegestuurde informatie - in 14 procent van de gevallen was dit niet het geval. 47 procent vindt dit systeem, met de externe deskundige, slecht (27%) tot zeer slecht (20%). 34 procent beoordeelt het als goed (28%) tot zeer goed (6%).

Grootste groep betaalt 1-30 euro

De kosten voor die voor het inschakelen van de deskundige in rekening zijn gebracht, lopen uiteen van enkele euro's tot meer dan honderd euro. De hoge bedragen zijn echter uitzonderingen: de grootste groepen betaalden 1-3 euro (37%), 4-10 euro (29%) of 11-30 euro (15%). 10 procent weet het bedrag niet (meer).