Het verplichte energielabel

Sinds 1 januari 2015 zijn woningeigenaren - op straffe van een boete - verplicht om een definitief energielabel voor te leggen wanneer de woning wordt verkocht of verhuurd. Radar bekijkt hoe dat tot nu toe verloopt, en waar consumenten tegenaan lopen.

Het label loopt van A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig). Het laat dus zien hoe energiezuinig jouw huis is. Het energielabel kan gunstig zijn voor de waarde van je huis.

Op de site kun je alvast checken wat het energielabel is van jouw huis. De gegevens die je daar terugvindt, kunnen verouderd zijn.

Heb je investeringen gedaan om je huis energiezuinig te maken? Dan moet je dit zelf aangeven als je jouw definitieve label aanvraagt. Door in te loggen met DigiD kun je kijken welke gegevens de overheid van jouw huis heeft.

Zijn je gegevens verouderd? Dan moet je gegevens opsturen om aan te geven dat jouw situatie veranderd is. Je hebt bijvoorbeeld dubbelglas gekregen of een nieuwe geiser  aangeschaft.  Deze informatie kun je terugvinden in een bouwtechnisch rapport, een factuur of foto’s.

De gegevens die je opstuurt, worden op afstand gecontroleerd door een deskundige. Indien deze akkoord gaat, dan krijg je jouw definitieve label. Hier betaal je meestal een paar euro voor.

Bij de verkoop van je huis moet je het label kunnen overhandigen aan de nieuwe eigenaar.  Heb je dit niet dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot maximaal 405 euro.

Het energielabel is 10 jaar geldig.

Ruim 33.000 testpanelleden vulden een enquête over het energielabel in. Uit de Radar enquête blijkt dat 45 procent nog niet in bezit is van een voorlopig of definitief energielabel.  Van ons Testpanel heeft maar liefst 66 procent aan de aanvraag lastig te vinden.

Ook is het niet duidelijk voor de Testpanel-leden wat de extern deskundige precies doet met de gegevens die worden overlegd. Maar liefst 56 procent vindt dit onduidelijk. Bekijk de volledige onderzoeksuitkomsten.

Vereniging Eigen Huis heeft veel informatie over het energielabel.Consumenten die het niet eens zijn met de waardering van het energielabel, kunnen ook naar De Geschillencommissie stappen.

Forumreacties

42
  • Door Radar

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om een energielabel te overleggen bij de verkoop van je huis. Hoe verloopt dat tot nu toe en waar lopen consumenten tegenaan? Maandag 9 februari in Radar, om 20:30 uur op NPO 1

  • Door sjohie

Lijkt me een beetje voorbarig onderwerp om te behandelen, veel eigenaren, waaronder wij, hébben nog niet eens een voorlopig energielabel, laat staan ervaringen met het vervolgtraject?

  • Door Not logged in

Wij hebben een label C gekregen. Daar zijn eigenlijk alle dingen die we op dat gebied aan het huis hebben laten doen niet in meegenomen. Maar daarvoor laat ik dat label niet aanpassen, dat schijnt best een hoop geld te kosten. Als we het huis een keer zouden verkopen, laat ik daarvan de facturen wel zien.